Poslední březnová sobota patřila výletu na jižní Moravu, do unikátních mandloňových sadů

04.04.2019 14:24

Když jsem četla liščí plán na další čtyři měsíce, byla jsem překvapená. Do Hustopeč na kvetoucí mandloně? Vůbec jsem netušila, že v naši krásné zemi můžeme vidět kvést mandloň obecnou. Můžeme, a jsou nádherné. Přes 1100 rozkvetlých stomů! 

V sobotu 30. března 2019 jsme se za tou úžasnou podívanou ze země i z rozhledny vypravili. Po dlouhém obdivování krásných květů pokračujeme po zelené turistické značce na Kamenný vrch. A další milé překvapení. V dálce vidíme Kammený vrch a na něm jsou rozsypány jako malinká sluníčka květy hlaváčku jarního. Až žlutý koberec pokryje celý Kamenný vrch, můžou začít víly tančit, protože my lidi budeme mít strach tuto krásu pošlapat...

Helena Polášková

 

Mandloňový sad v Hustopečích u Brna je v rámci Česka unikátní. I když historie pěstování mandloní na našem území sahá někdy do 17. století, ve velkém měřítku začaly být mandloně vysazovány až po 2. světové válce, a to ve snaze o soběstačnost socialistického hospodářství, právě v Hustopečích . V době největšího rozmachu v 60. letech 20. století rostlo ve zdejších sadech na 50 tisíc mandloní na 185 hektarech. Nic obdobného neexistovalo nikde ve střední Evropě. Pěstování mandloní ale bylo málo ekonomické, a tak se sady postupně zmenšovaly, až na konci osmdesátých let zůstaly poslední dva. Ty navíc po roce 1989 nebyly hospodářsky využívány a pustly až do roku 2008, kdy je odkoupila obec. Ta provedla rekultivaci do současné, opět krásné podoby. Sad na lokalitě Kamenec má rozlohu 1,7 ha a roste v něm asi 400 stromů. Ve druhém sadu na Hustopečském starém vrchu roste přibližně 530 mandloní na ploše asi 2,7 ha. (Zdroj)

A tuto lokalitu mělo poslední březnovou sobotu možnost vidět 28 spokojených účastníků našeho výletu, který vymyslely a zorganizovaly Jana Votroubková a Hana Hulíková.

Fotky z tohoto nevšedního zahradnického zážitku najdete zde