Výlet na Drahany: Poslední koupačka a opíkačka letošního roku

22.09.2020 18:36

V sobotu 5. září se nám podařilo nastoupit do retro vlaku v Olomouci v rámci Regionálního dne železnic. Vagon jsme dokonale omrkli a vzpomínali na jiné starší vláčky. Z Prostějova jsme jeli dál doslova vyhlídkovou jízdou autobusem, kdy jsme hodinu objížděli vesnice, než jsme dorazili do Malého Hradiska. Zde náš výlet začal u samoobslužné pivní budky. Milé překvapení s chlazeným pivem i výbornou malinovkou. 

Odtud jsme vyrazili v počtu 10 lidí, jeden lišák a devět dam. Po prohlídce obce, hlavně 300 let staré a opravené dřevěnice, pokračujeme ke keltskému oppidiu. Začali jsme procházet jednotlivá zastavení na původním keltském území. Za krásného slunečného počasí jsme pátrali, kde asi stály původní domy, ohniště, které dnes pokrývají pastviny a pase se tu dobytek. 

Pokračujeme prudkým sešupem dolů a dvě zdatné a odvážné turistky se rozhodly přebrodit říčku Hloučelu a v hustém lese marně hledaly zbytky Čertova hrádku. Ostatní pokračovali po silnici až ke stínavským tůním, vybudovaných z původních mokřadů. Obec zde vytvořila už 6 tůní jako biokoridor s rákosím, kvetoucími lekníny, altánkem a udírnou. Unavení a vyhřátí sluníčkem nás polovička s radostí skočila do studené tůně a zaplavala si. Další už rozdělali oheň a opečené špekáčky chutnaly úžasně. 

Dál jsme pokračovali přes vesničku Stínava a obdivovali románský kostel. Objevili jsme kapličku se studánkou, kde křtili svatí Cyril a Metoděj při příchodu na Moravu svatou vodou léčivou. A ta byla čistá, pěkně studená, a tak jsme doplnili zásoby a stoupali do kopce okolo vojenského prostoru lesem. Na vrcholku se nám ukázal úžasný výhled na krajinu a s radostí jsme uviděli v dálce zámek Plumlov. Dál přes Vícov až do Hamrů po asfaltce. Znavení jsme došli k první restauraci a odpočívali u pivka a limonád. Protože zbývající cesta vedla už jen po silnici a našli jsme autobus, rozhodli jsme se ukončit náš veselý výlet v Hamrech a odjeli jsme do Olomouce.

Antonie Caleková

Výběr fotek z akce je zde.