Přátelé přírody na srazu objevovali jiné tváře Prahy i ty svoje

22.10.2013 17:38

O víkendu 18. - 20. září odjelo 9 našich členů a příznivců do Prahy na Setkání Přátel přírody. Pokud si vzpomínáte, na Setkání jsme byli i loni v září, když se konalo ve slezském městě Krnově. Tentokrát jsme objevovali hlavní město, setkali se se starými známými i novými tvářemi, představili svoji činnost a dozvěděli se, co dělají ostatní Přátelé přírody v Česku. Zkrátka, víkend měl mnoho podob, a ty shrnuje následující zpráva:

 

Přátelé přírody na srazu objevovali jiné tváře Prahy i ty svoje

PRAHA – O právě uplynulém víkendu proběhl v Praze celostátní sraz členů asociace Přátelé přírody ČR, jehož jedním z cílů bylo ukázat hlavní město Česka v jiném světle, než jak ho vidí běžný turista. Účastníci poznali Prahu jako docela dost zelené město, zaujaly je památky v nočním nasvětlení, zajímavá byla i nedělní hra, kdy objevovali zajímavá zákoutí Nuselského údolí. A kromě toho akce nabídla padesátce zástupců české větve Přátel přírody, aby se mezi sebou zas o něco více poznali a pochlubili se aktuálními úspěchy svých skupin.

Víkendové naprosto neformální Setkání Přátel přírody, které proběhlo 18. – 20. října, navázalo na loňskou akci se stejným názvempořádanou ve slezském Krnově. Oproti minulému roku přijelo do Prahy zase o něco více účastníků a zastoupeno bylo 9 z 12 skupin českých Přátel přírody, kteří jsou součástí celosvětového sociálně environmentálního hnutí s celkem 500 tisíci členy. Na pražském Setkání se potkaly všechny generace, nejmladšímu účastníkovi byly téměř dva roky, nejstaršímu těsně přes 70 let.

V pátek po úvodním rautu z regionálních potravin spolu absolvovali až za tmy pěší exkurzi od pankráckého „Central parku“ na Vyšehrad, zakončenou posezením v osvěžovně na vltavské náplavce. V sobotu proběhla výměna zkušeností a dobrých tipů spojená s představením činnosti zúčastněných skupin Přátel přírody. Mnohé z nich si připravily i improvizované „informační kiosky“ s materiály k rozebrání. Zbytek dne patřil objevování přírody ve městě – procházka rezervací Meandry Botiče končila exkurzí v ekocentru Toulcův dvůr, jiná skupina se věnovala tradičním památkám netradičním pohledem s domorodým průvodcem. Vybraní zájemci pak ještě večer navštívili moderní představení v Laterně Magice, jiní poseděli na domácí půdě Klubu Amfora s kytarou a písničkami.

Celá zpráva a také fotogalerie jsou zde »