Přátelé přírody promítli filmy, nad nimiž se musí přemýšlet

21.03.2014 16:47

Sledujete to, co jíte? Zajímá Vás, jakou to má kvalitu či jestli kvůli tomu někde vykáceli prales nebo zabili zvířata? Člověk by přece neměl být lhostejný k tomu, co ho obklopuje, ani k tomu, co se v souvislosti s jeho chováním děje jinde na planetě. Tyto úvahy rezonovaly ve středu 19. března vpodvečer sálem olomouckého Arcidiecézního muzea. Přátelé přírody z klubu Malá liška sem přivezli jako ozvěnu pražského podzimního festivalu Alimenterre dva dokumentární filmy a taky živého hosta. Podívat se na ně a na něj přišla čtyřicítka zvědavých lidí, od studentů po seniory.

Večerem, který měl název Modrá planeta na rozcestí, provázel Hynek Pečinka. Na úvod představil činnost, které se místní Přátelé přírody věnují, a taky občanskou společnost Glopolis a její projekt festivalu Země na talíři - Alimenterre, jehož součástí byly loni na podzim dva filmy, určené pro tento večer. První z filmů, Zelená poušť, hned v úvodu publiku sdělil, že průměrný Evropan nebyl nikdy tak zodpovědný za kácení tropických deštných pralesů jako je tomu dnes. Příčinou kácení pralesů v Indonésii je totiž potřeba půdy na pěstování palmy olejné. Palmový olej je totiž obsažen v polovině potravin (smaží se na něm třeba chipsy, je součástí margarínů nebo třeba čokolády. Je v kosmetických výrobcích, přimíchává se do benzínu. Je ale také zdraví škodlivý, protože obsahuje nasycené mastné kyseliny. Otázka zní, proč se tedy tak často používá ve srovnání s oleji naší produkce? Protože to pořád vyjde levněji. Kvůli masivní potřebě oleje ale vesničané v subtropické Indonésii přicházejí o půdu a dosavadní zemědělskou soběstačnost, intenzivní hnojení palmových plantáží poškozuje půdu, vody, vypalování pralesa ubírá životní prostor spoustě živočichů, hmyzu a rostlin. Jakmile palma přestane plodit, zůstane na místě plantáže poušť. Spoušť.

Dojmy z filmu umocnila následná diskuse, na kterou přijel dobrovolník Glopolisu Patrik Serej. S diváky besedoval na téma, jaké jsou alternativy ke konzumaci potravin obsahujících palmový olej, a podělil se i o zážitky z Indonésie, kde měl možnost vidět právě důsledky pěstování palmy olejné na místní lidi a přírodu. Diskuse byla místy velmi bouřlivá, ale přesně to pořadatelé chtěli. Nic není černé nebo bílé, neexistuje jedna pravda a jediné správné řešení. 

Druhý z filmů, Královna slunce, už tak deprimující nebyl, ačkoli nesl téma dramaticky se zhoršujícího zdravotního stavu včelstev v Evropě a Americe a následků, které může mít úhyn včel pro naši samotnou existenci. Obsahoval úvahy, co nám vlastně včely chtějí říct a jaký význam mají včely v širším kontextu udržitelnosti života na Zemi. Zabýval se i vlivem znečištění prostředí, chemických preparátů a příbuzenského křížení na včely, jejich odolnost a také nezávadnost medu jako potraviny, kterou se živí člověk.

Zkrátka, byl to večer, z nějž snad každý odcházel s hlavou plnou myšlenek, které jen tak nezahodí. Olomoučtí Přátelé přírody by chtěli podobnou akci s hlubším smyslem uspořádat tak dvakrát do roka. Po této zkušenosti vědí, že letos ještě jednou něco promítnou.

Fotky z večera najdete zde