Přátelé přírody se setkali na Vysočině. Neodradily je ani říjnové vrtochy počasí

14.10.2015 13:10

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - V pořadí již čtvrtý celostátní turisticko-poznávací zážitkový víkend s názvem Setkání Přátel přírody, které pořádá jednou za rok stejnojmenný spolek, se uskutečnil o druhém říjnovém víkendu v okolí Nového Města na Moravě v Kraji Vysočina. Přes třicet zástupců skupin Přátel přírody z různých koutů Česka sem vyrazilo za svými místními kolegy na čtyřdenní akci, aby se lépe poznali a načerpali dobré nápady a tipy pro svoji činnost. Mnozí již se znají z předchozích ročníků Setkání, která se konají od roku 2012 vždy v místě, kde působí některá ze skupin českých Přátel přírody.

Od čtvrtka do neděle absolvovali účastníci program podle vlastního výběru. Byly to turistické výšlapy krajinou Novoměstska nebo zajímavé exkurze včetně té do jaderné elektrárny v Dukovanech nebo do dalešického pivovaru. Vždy večer se Přátelé přírody sešli k posezení s živým doprovodem amatérských muzikantů, při kterých byla příležitost neformálně navazovat kontakty a domlouvat spolupráci. Proběhla i valná hromada s workshopem o příležitostech pro činnost místních skupin Přátel přírody, výměnou příkladů dobré praxe a zkušeností. Po ní má spolek nové vedení, které bude pracovat na tom, aby Přátelé přírody byli atraktivní značkou pro volný čas v přírodě pro všechny generace. A ještě předtím, než se v neděli v poledne rozloučili a zamířili domů, absolvovali prohlídku centra Nového Města s rodákem. 

"Musím říct, že naše členy baví nejen činnost v rámci skupiny, kde se dobře znají. Čtyři uplynulé ročníky našich Setkání potvrzují, že mají chuť se potkávat s podobně naladěnými lidmi odjinud z Česka a navzájem se inspirovat. Mnohdy z kontaktů navázaných na Setkání vznikla nejen společná akce, ale i osobní přátelství," přiblížil smysl Setkání Přátel přírody předseda spolku Hynek Pečinka. To letošní proběhlo přitom za nevyzpytatelného počasí - účastníci zažili déšť, mlhy a mrholení, jasnou oblohu se sluníčkem i vítr a teploty blízké nule. Zkrátka čtyři dny na Vysočině a z toho každý jiný.

Kandidáti na příští ročník jsou známí už teď. Jsou jimi Olomouc a Jablonec nad Nisou. V obou městech mají Přátelé přírody silné zastoupení a mají co nabídnout. Jedno je jasné - bude opravdu těžké vybrat.

Fotky z akce: https://www.pratele-prirody.cz/setkani2015

Zdroj: Tisková zpráva spolku Přátelé přírody ČR z 12. 10. 2015