Přátelé přírody slaví svůj den. V sobotu s nimi můžete na několika místech Česka vyrazit za město

03.06.2016 11:02

PRAHA - V sobotu 4. června můžete i vy oslavit Den pro přírodu. Tento pohyblivý svátek české větve mezinárodního hnutí Přátelé přírody (Naturefriends International) připadá vždy na sobotu nejbližší 5. červnu, kdy si připomínáme Světový den životního prostředí. Členové spolku Přátelé přírody z. s. a jeho příznivci oslaví Den pro přírodu teprve podruhé, první akce pod touto značkou proběhly loni.

Cílem kampaně Den pro přírodu je ukázat přírodu jako skvělé místo pro trávení volného času a aktivity Přátel přírody jako jeden ze způsobů, co lze v přírodě dělat. Přátelé přírody chtějí také v tento den zviditelnit, že je v jejich spolku, jehož skupiny jsou aktivní v několika krajích České republiky, několik stovek podobně zaměřených lidí, kteří rádi objevují přírodu, uvědomují si její důležitost pro svůj život, přispívají k její ochraně a rádi s sebou vezmou do přírody i ostatní. 

Proto připravili na tuto sobotu aktivity, které mají představit veřejnosti na jednotlivých místech, kdo jsou Přátelé přírody a čemu se právě v dané lokalitě věnují. A samozřejmě také umožnit novým zájemcům o členství, aby se ke spolku přidali. Na Olomoucku tak proběhne turistický retro pochod "Na Velký Kosíř!", jehož účastníci se mají na start v Čelechovicích na Hané dostavit oblečeni a vybaveni tak, jako chodívali turisté nejmíň před půlstoletím.

Přátelé přírody z Jablonce nad Nisou zase připravili výlet pro rodiče a prarodiče s dětmi, při němž budou v kopcích v okolí svého města hledat stopy skřítka Sklenáříčka. Po trase účastníci absolvují tematické soutěže věnující se sklářskému řemeslu, kterému se kdysi v Jizerských horách dařilo.

Na pomezí Čech a Moravy se v režii novoměstských Přátel přírody uskuteční výprava za posledním vlkem Vysočiny na Vlčí kámen u Vojtěchova. Na příběhu starém téměř dvěstě let si účastníci připomenou, jak člověk svými zásahy ovlivňuje podobu a funkce krajiny, která je mu samotnému domovem.

Spolek Přátelé přírody z. s. o těchto akcích informuje na svém webu www.pratele-prirody.cz. Pokud jste v dosahu a na sobotu ještě nemáte program, můžete na ně vyrazit. Přátelé přírody vás rádi uvítají.

V Pardubicích, Liberci a Praze, kde skupiny Přátel přírody také působí, se jejich členové přidají k jiným akcím zaměřeným na přírodu, které se v sobotu 4. června v jejich okolí uskuteční. Jen ti krnovští ze Společenství Severských pánů nevydrželi čekat na termín a už uplynulou sobotu uspořádali v krnovské nemocnici dětský den s vystoupeními a soutěžemi pro malé pacienty.

 

Spolek Přátelé přírody z. s. podporuje volnočasové aktivity pro své členy a veřejnost, zaměřené zejména na trvale udržitelné vztahy mezi lidmi a přírodou, zdravé prostředí pro život, zdravý životní styl, ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Českých zemí i Evropy a jejich zprostředkování široké veřejnosti.

Je součástí celosvětového sociálně environmentálního hnutí Přátel přírody (Naturefriends International) s více než 500.000 členy na všech obydlených světadílech. V roce 2016 působí 500 členů spolku v sedmi skupinách v několika krajích České republiky – v Jablonci nad Nisou, Krnově, Liberci, Novém Městě na Moravě, Olomouci, Pardubicích a v Praze – a zastoupeny jsou mezi nimi všechny generace.

https://www.pratele-prirody.cz/o-nas