Pravěk téměř za humny

13.11.2011 19:40

I v listopadu se dá chodit krajinou. Zvláště pak, pokud je tak nádherný a prosluněný podzimní den, jako byl v sobotu dvanáctého. Kromě známých tváří navíc přišlo pár účastníků poprvé. Snad jsme je neodradili, protože tentokrát byl výlet zmatenější než obvykle. A kam jsme vůbec zamířili?

Cílem akce byla stezka Předmostím po stopách mamutů. Jeli jsme tedy do Přerova, který jsme prošli po zelené značce, z níž jsme ale bohužel předčasně hrdě odbočili. Namísto absolvování jednotlivých zastavení stezky a nasávání informací z naučných cedulí jsme se brodili polem a roklí a nejprve viděli betonovou postavu mamuta Tomíka, který nás měl čekat až nakonec. Aspoň jsme ale věděli, kam teď jít - a naše kroky směřovaly do sídliště v Předmostí. Zde je ještě malý okruh po vykopávkách z pradávných dob, kdy tu žili lovci mamutů. Skupina A vedená historikem si okruh prošla a viděla i převis, kde pralidé dost dobře mohli bydlet. Zajímavé je, že se stezka vine mezi paneláky, které by pralidé patrně nepochopili. Skupina B zatím dováděla na hřišti. Už ne všichni jsme pak skončili ve vlaku do Olomouce.

Dneska to bylo takové divoké, živelné, zvláštní. Umíme líp. No ale nakonec to nebylo nejhorší - cíl jsme nalezli a na to okolo se rychle zapomene.

Fotky z akce najdete tady