Prázdniny 2022 s Malou liškou

26.06.2022 17:34

K účasti na našich prázdninových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! 

Prázdninový program ke stažení v PDF: 2207_8_malaliska_prazdniny.pdf

 

Sobota 9. července :: LÉTO S PTÁKY Novoveská štěrková jezera

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.31 směr Staré Město u UH)

O prázdninách pořádáme dva pěší výlety s pozorováním vodních ptáků a možností se při tom okoupat. Na prvním z nich navštívíme Novoveská štěrková jezera ležící západně od Ostrožské Nové Vsi, vzniklá zatopením bývalých štěrkopískových lomů. V současnosti slouží jako zdroj pitné vody i jako populární přírodní koupaliště. Zároveň se ale stala významnou přírodní lokalitou pro vodní a mokřadní ptáky. Mezi nejzajímavější návštěvníky patří morčák malý (bílý), kvakoš noční nebo velcí racci racek bělohlavý a racek bouřní.

Trasa: Ostrožská Nová Ves - rybník Čtverec - Novoveská štěrková jezera - Uherský Ostroh - zámek, žst. :: 12 km bez převýšení, 3 hod., mapa. Zpět v Olomouci budeme nejpozději v 19.30 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Úterý 12. července :: ÚTERNÍ VYCHÁZKA Koupání v okolí Tovačova

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.33 směr Přerov)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. V Tovačově se projdeme okolo rybníků, budeme pozorovat život na vodě. Osvěžíme se chladnou vodou na Annínském jezeře, kde je písečná pláž.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 12. července :: POSED Hodíme si koulemi

17.00 | zahrádka restaurace Svijanský šenk, Krapkova 42, u tram. zastávky Výstaviště Flora

Kdykoli mezi 17. a 20. hodinou můžete dorazit na volné setkání olomouckých Přátel přírody pod pergolu restaurace Svijanský šenk. Tady opět nabízíme možnost zúčastnit se turnaje v nenáročné hře pétanque (17 - 19 hod.), k němuž hřiště i potřebné koule budou k dispozici. Akci vedou Hanka a Milan Hulíkovi.

 

Expedice České Švýcarsko

letní turisticko-poznávací pobyt na severozápadě Čech

so - so 16. – 23. 7. 2022 │ Krásná Lípa a okolí  více...

 

Úterý 2. srpna :: ÚTERNÍ VYCHÁZKA Lázně Jeseník II

8.40 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.56 směr Jeseník)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Tentokrát se vydáme do Jeseníku, kde si projdeme okolí lázní, vyzkoušíme Balneopark a pro odvážné je i Priessnitzova sprcha. Ochutnáme další prameny a nebude chybět posezení u kávičky

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 9. srpna :: POSED Piknik v parku, Smetanovy sady

17.00 | trávník za hudebním altánem ve Smetanových sadech

I letos pořádáme oblíbenou kulinářskou akci v parku. Přijďte se pochlubit s nějakou svou specialitou, která se hodí jako letní pohoštění mezi zelení. Deky či podložky na sezení s sebou. Budeme tu od 17 hodin a jsme zvědaví, kolik sladkých, slaných i tekutých vzorků se sejde. Akci vede Hanka Hulíková.

 

Sobota 20. srpna :: LÉTO S PTÁKY Vodní plochy na Kroměřížsku

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.31 směr Luhačovice)

O prázdninách pořádáme dva pěší výlety s pozorováním vodních ptáků a možností se při tom okoupat. Na druhém z nich navštívíme několik zajímavých ornitologických lokalit východně a jihovýchodně od Kroměříže. Uvidíme Záhlinické rybníky usazené v malebné krajině ne nepodobné té jihočeské a dále zatopené štěrkovny u Hulína a Tlumačova. 

Trasa: Tlumačov – Hulín :: 17 km bez převýšení, 4.5 hod: https://mapy.cz/s/nubezogulu. Zpět v Olomouci budeme nejpozději v 18.30 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Úterý 23. srpna :: ÚTERNÍ VYCHÁZKA Bouzov

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.33 směr Kouty n. Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Tentokrát se projdeme z Bouzova kolem říčky Třebůvky přes Babí skálu až do Loštic.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Pátek 26. srpna :: HUDEBNÍ VEČER Muzicírování OPĚT u trati

17.00 | Minipivovar Ničitel, Velká Bystřice zastávka

Zveme na (snad) netradiční hudební zážitek z kategorie „Nějak to dopadne“, tentokrát už podruhé kousek za městem, na vlakové zastávce ve Velké Bystřici, v jejímž domečku a přilehlé zahrádce sídlí Minipivovar Ničitel s dobrým pivem a něčím k snědku.

Pokud na něco hrajete, vezměte to s sebou a předveďte se! Pokud ne, přijďte si poslechnout a přidat se ke kytaře a dalším nástrojům v příjemném prostředí u trati, po které přijedeme i odjedeme. Na hudební ukončení prázdnin zvou (nejen) Hynek Pečinka a Marek Šindelář. Vstup (dobro)volný.