Před tropickou sobotou jsme se schovali v kroměřížských zahradách

29.06.2016 14:44

Meteorologové slibovali na sobotu 25. června na Olomoucku tropy, a proto jsme se hodně podivili, že na srazu na výlet do Kroměříže bylo ráno celých 14 účastníků. Někteří sice ještě předtím, než vlak opustil Olomouc, vykřikovali, že jedou do Kroměříže na bazén, ale postupně začalo být všem jasné, že v Hanáckých Athénách, jak se tomuto městečku taky někdy říká, nás čeká pořádná porce kultury a historie. S tou se nás rozhodla seznámit Marta Perůtková.

Hned kousek od kroměřížského nádraží jsme se před počínajícím vedrem schovali do Podzámecké zahrady, volně přístupného parku s vzrostlými stromy, jezírky a drobnými stavbami doplňujícími rozsáhlé travnaté plochy. Nejstarší část "Podzámky" tu byla již v 15. století. 

Zahradou jsme s přestávkou u rybářského domku na pivko, které bodlo, prošli k zámku olomouckých biskupů a arcibiskupů a odtud dále na hlavní náměstí. Po pauze na oběd, kterou každý mohl využít podle chuti, nás čekaly dva kostely a pak už Květná zahrada.

 Tento původně barokní park ve francouzském stylu byl založen původně za městskými hradbami, a to v 17. století. Moc se nám líbila komentovaná prohlídka majestátní rotundy ve středu zahrady, skleníky a kolonáda se sochami antických osobností a bohů, které se trochu nepovedly. 

Marta nás po celý den upozorňovala na různé momenty z historie, zajímavosti a detaily míst, kterými jsme procházeli, a z reakcí účastníků bylo poznat, že ani těm, co ráno strašně moc chtěli na bazén, koupání nechybělo. V Kroměříži se nám velice líbilo, vedru jsme dokázali odolat, a tak a je dobře, že jsme se do Kroměříže poslední červnovou sobotu vydali.

Několik fotek z výletu najdete zde.