Předjarní vycházka Do přírody ve městě: Z Bělidel do Bystrovan s průvodcem

18.03.2019 21:20

První letošní komentovaná vycházka po trasách "Do přírody ve městě" nás v pátek 15. března 2019 zavedla do čtvrti Bělidla, odkud jsme šli dále podél toku Bystřičky do obce Bystrovany hned za olomouckými humny. Průvodcem po trase, která zabrala kolem hodiny a půl chůze, byl Hynek Pečinka.

Po seznámení s ideou projektu Do přírody ve městě, v rámci kterého náš spolek v roce 2014 vytyčil na předměstích Olomouce 17 vycházkových tras, jako je ta dnešní, jsme vyrazili na cestu. Krátce jsme se zastavili v Libušině ulici u zvoničky a mariánského sloupu a připomněli si historii čtvrti Bělidla, kterou zakládali našiu předci vlastně natřikrát. Původně překvapivě v dnešní Sokolské ulici v samém centru města. Ve svém současném katastru jsou Bělidla až od konce 18. století a součástí města Olomouce od roku 1919. 

Na mostku v ulici Prokopa Holého, u kterého je hezké dětské hřiště, jsme se napojili na žlutou turistickou značku a pokračovali podél rozvodněného toku Bystřičky. Třikrát jsme se cestou zastavili - u zajímavého jezu, u pomníku padlých amerických letců, hrdinů II. světové války, a u výhledu na fort IV. z císařsko-královské pevnosti. 

A pak už to byl kousek do Bystrovan. Zde jsme na návsi u kapličky vycházku ukončili. Stihli jsme to těsně, hned poté začalo pršet.

Několik fotek z podvečerní vycházky najdete zde.