Projekt Do přírody ve městě shání dobrovolníky

18.06.2019 17:14

Přátelé, kamarádi, milí dosavadní spolupracovníci na projektu Do přírody ve městě

a také všichni noví zájemci o zapojení do projektu!

Jak jistě mnozí víte nebo si vzpomínáte, v roce 2014 odstartoval náš projekt „Do přírody ve městě“. Jeho cílem bylo na předměstích Olomouce vytýčit nenáročné vycházkové příměstské trasy pro individuální turistiku, které začínají a končí u zastávek MHD. Trasy spojují drobné historické a kulturní památky okrajových částí města s přírodou, která na ně navazuje. 

Na projektu spolupracovalo 16 dobrovolníků, kteří vyrazili do terénu, zjistili, co se tam nachází, vymysleli trasy a jednotlivá zastavení popsali a nafotili  podle jednotného zadání. Z toho vznikl web www.prirodavemeste.cz (od loňského jara v současné grafické podobě), na počátečních a koncových zastávkách MHD jsme ve spolupráci s dopravním podnikem osadili cedule s popisy tras a informacemi o projektu. Všechny  trasy, vhodné pro půldenní výlety,  jsme organizovaně prošli, některé i vícekrát, a to hlavně ve dvou letech následujících. Projekt potom na nějakou dobu "zamrzl", nic nového se nedělo ani nevymýšlelo.

Po několika pokusech se nyní konečně podařilo najít společnou řeč s městem, které nám poskytlo peníze na dodání aktualizovaných dat, díky čemuž vznikne brožura propagující myšlenku projektu a s popisem jednotlivých tras.

Nyní sháníme dobrovolníky mezi našimi členy i zvenku, kteří nám za drobnou finanční odměnu pomohou všechny trasy zrevidovat: zjistit, jestli jsou na jejich začátcích a konci ještě pořád info cedule, jestli se něco nezměnilo nebo jestli není lepší průběh trasy změnit nebo trasu prodloužit či vytvořit novou. Některé okrajové části Olomouce jsme totiž zatím opomíjeli a je to možná škoda. Bude třeba trasy také nově nafotit, což by také mohlo někoho z vás bavit. A bude třeba také aktualizovat web projektu o tyto nově získané informace a fotky. Je to takový náš příspěvek pro rozvoj komunity, ve které žijeme.

Pokud budete mít  o spolupráci na oživlém projektu zájem, ozvěte se na email salavka@seznam.cz  do 25. června. Zároveň Vás zveme na první setkání dobrovolníků ve čtvrtek 27. června 2019 v 17 hodin ve Fox klubu v Javoříčské ulici 2 (prostory klubu pro seniory). Zde se již domluvíme na konkrétní formě spolupráce, na harmonogramu a probereme i nápady, s kterými na schůzku přijdete. 

Za realizátory projektu Hanka Hulíková