Projekt Do přírody ve městě získal mezinárodní ocenění

15.06.2015 18:52

Olomoučtí Přátelé přírody z klubu Malá liška se dostali do finále ocenění Innovation Award 2015 udělovaného organizací Naturefriends International. Jejich projekt "Do přírody ve městě", v rámci kterého byly krátkými vycházkovými trasami propojeny drobné historické pamětihodnosti olomouckých předměstí s okolní přírodou, získal ocenění za inovativní přístup v oblasti volného času a podněcování veřejnosti k trávení většího množství volného času v přírodě.

Ocenění převzal v sobotu 13. června v rámci XXII. mezinárodního kongresu Přátel přírody shodou okolností v domovském městě projektu, v Olomouci, předseda klubu Malá liška Hynek Pečinka spolu se zástupci týmu dobrovolníků, kteří se na vybudování tras "Do přírody ve městě" podíleli. 

Prezident Naturefriends International Manfred Pils z Rakouska k tomu uvedl: "Chtěl bych poděkovat členům klubu Malá liška za to, jak propagují myšlenky hnutí Přátel přírody ve svém nejbližším okolí. Nápad, který se jim povedl uskutečnit, vyvolal mezi účastníky kongresu obrovský potlesk a zájem realizovat něco podobného v místech, kde jsou doma."

 

Cílem projektu Do přírody ve městě, který se podařilo splnit, bylo vytvořit soustavu krátkých vycházkových tras vedoucích z konečných zastávek městských autobusů a tramvají a upozorňujících návštěvníky na drobné historické, architektonické a přírodní zajímavosti olomouckých předměstí. Na webu projektu www.prirodavemeste.cz je v současnosti 16 tras o celkové délce asi 50 km seznamujících s historií i současností olomouckých čtvrtí i některých přilehlých obcí, zájemci tam najdou popisy jednotlivých tras a fotografie. Každý tak může s přáteli, rodinou nebo sám vyrazit za pár peněz veřejnou dopravou na krátký výlet a poznat Olomouc z trochu jiné stránky, než je běžné.

Naturefriends International (Mezinárodní Přátelé přírody) je celosvětová střešní organizace sociálně-environmentálního hnutí Přátel přírody založeného roku 1895 v rakouské Vídni. V současnosti sdružuje více než 45 národních členských organizací s 500 tisíci členy působícími v Evropě, Africe, Severní i Jižní Americe, Asii i Austrálii. NFI se zasazuje za trvale udržitelný rozvoj v Evropě i jinde ve světě zohledňující zájmy životního prostředí i lidské společnosti. NFI je součástí skupiny Green 10, nejvýznamnějších evropských environmentálních nevládních organizací.