Projekt Příroda ve městě odstartoval schůzkou dobrovolníků

30.05.2014 20:51

Ve středu 21. května vpodvečer proběhla první schůzka zájemců o zapojení do projektu Příroda ve městě, který letos realizujeme. Této schůzce dobrovolníků předcházelo mnoho dalších věcí – nápad na projekt, schválení radou našeho klubu, podání žádosti o grant statutárního města Olomouce, která byla úspěšná, a schválení mé osoby jako koordinátorky celého projektu.

Ještě před termínem schůzky s dobrovolníky jsem si domluvila jednání s ředitelem Dopravního podniku města Olomouce ing. Menšíkem. Náš nápad se mu líbil a doufám, že najdeme společnou řeč. Proč s dopravním podnikem? V projektu se totiž počítá s vytýčením krátkých turistických tras, které budou začínat a končit právě na konečných stanicích městských linek.

Na schůzku dobrovolníků, pořádanou ve Fox clubu, přišlo 11 zájemců a Hynek nejprve přiblížil smysl celého projektu – vyjeď za město s MHD a poznej předměstí a blízké okolí historické Olomouce.

Pak přišlo na řadu představení konečných zastávek. Budeme mít 17 stanovišť, které je potřeba popsat a nafotit. Následovala skupinová diskuze, při které si přítomní vybrali konečné stanice, jejichž okolí půjdou prozkoumat. Moc mě potěšil zájem a ochota spolupracovat a brzy byla všechna stanoviště rozebrána.

Ještě technické detaily: popis každé konečné zastávky bude obsahovat formulář (aby zápis byl jednotný), fotodokumentaci a historii či zajímavost daného místa.

Můj úkol v této fázi je poslat všem podrobné podmínky – rozsah zápisu, počet fotek a jejich formát, apod. Vzniká také speciální web, kde se veřejnost dozví, jak jsme daleko, a na závěr zde bude vystaveno všech 17 tras k volnému využití.

A po takové námaze jsme si dopřáli posezení v hospůdce U Čerta v Kateřinské ulici, kde jsme se společně veselili nad sklenicemi dobrého moku. Start projektu máme tedy za sebou.

Marcela Moser, koordinátorka projektu Příroda ve městě