Prosinec 2022 s Malou liškou

02.10.2022 19:29

AKTUALIZACE 6.12.2022

K účasti na našich prosincových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! Budeme rádi, když s námi v posledním měsíci naší činnosti strávíte aspoň chvilku.


 

Sobota 3. prosince :: VÝLET Adventní čas je tady zas

Skanzen Rochus, Uherské Hradiště

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.31 směr Luhačovice)

První adventní víkend 3. 12. si připomeneme (některé již zapomenuté) zvyky a obyčeje z období adventu do začátku Vánoc ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti – Mařaticích. Nebude chybět obchůzka svatého Mikuláše s družinou nebo tajemné Lucky. Vstupné: dospělí 120 Kč, děti a senioři 70 Kč. Po prohlídce a programu lze navštívit Slovácké muzeum s výstavou s vánoční tématikou Dárkonoši - Od Jéžiška po Santa Clause (vstupné dospělí 100 Kč, děti a senioři 70 Kč). Výlet zakončíme prohlídkou vánočních trhů na náměstí v Uherském Hradišti.

Akci povedou Marie Miklasová a Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Čtvrtek 8. prosince :: HUDEBNÍ VEČER Struny pozdního podzimu 

aneb Mikulášské halekání

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Pavelčákova 21, vstup z ul. Mlýnská naproti restaurace Morgan

Kdo přijde, ten si může zahrát a zazpívat na improvizovaném hudebním večeru v teple Fox clubu. Na ten se vždy v naší přítomnosti změní klub pro seniory na rohu Pavelčákovy a Mlýnské ulice. Společně tu jistě vytvoříme příjemnou atmosféru, která nám pomůže zvládnout předvánoční stresy. S sebou nápoje a občerstvení vlastní, něco bude možná i na místě. Zvou Hynek Pečinka, Květoš Janošík, Zdeněk Zbožínek a spol.

 

Sobota 10. prosince :: MĚSTSKÁ HRA Brno - hlavní město Moravy

AKCE ZRUŠENA PRO NEMOC ORGANIZÁTORKY

 

Úterý 13. prosince :: ÚTERNÍ VYCHÁZKA Benešův loštický betlém

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Kouty nad Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní vycházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Tentokrát si prohlédneme mechanický dřevěný betlém, který v Lošticích vytvořil řezbář Jaroslav Beneš a patří k nejznámějším v Česku. Před návštěvníky v jeho dnes už legendárním betlému defilují stovky postav představujících nejen osobnosti z Moravy, ale rovněž občany Loštic a okolí.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 13. prosince :: PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Liščí punčování

17.00 | sraz u vánočního stromu na Horním náměstí

Setkání našich členů a příznivců uprostřed olomoucké předvánoční atmosféry zařazujeme poté, co loni a předloni kvůli covidovým omezením nemohlo proběhnout. Přijďte se za námi pobavit do příjemné atmosféry, kterou jsme zatím vždy na Liščím punčování vytvořili. 

 

Sobota 17. prosince :: VÝLET Zimní vycházka k Dubu Přátel přírody

8.50 | ODJEZD z nástupiště E před hlavním nádražím - bus č. 364 směr Uničov

V květnu 2012 (!) jsme zasadili v háji u Hromova dubu mezi Černovírem a Chomoutovem svůj „Dub Přátel přírody“. Nyní se půjdeme podívat, jak se mu před Vánocemi daří. Zároveň půjde o poslední organizovanou akci Malé lišky vůbec.

Vydáme se netradičně z Březců, kam nás doveze linkový autobus. Společně půjdeme trasou podél Chomoutovského jezera a toku říčky Oskavy (s možnou zastávkou v Pivovaru Chomout) k Hromovu dubu, kde je i ten náš doubek. Dál budeme pokračovat směrem do Týnečka, kde náš člen Vojta nachystá občerstvení. Dostat se tam bude možno ve dvou variantách - buď přímo po silnici přes Hlušovice (trasa B1), nebo delší trasou B2 vedoucí přírodou. 

Složte si svůj výlet! Společná trasa A: Březce – Chomoutovské jezero - dub – trať (https://mapy.cz/s/poparemero; 4,7 km; 1:15 hod.) a dále buď B1. kratší trasa trať – Hlušovice – Týneček (https://mapy.cz/s/remafanugo; 3,8 km; 1 hod.), nebo delší trasa B2. trať – Trusovický potok – Černovírský les – parní vodárna - Týneček (https://mapy.cz/s/fupuboteva; 5,9 km; 1:30 hod.).

S sebou dobré obutí, svačinu, nějakou vánoční ozdobu, kterou náš dub zkrášlíme, a krmení pro vodní ptactvo, které neodlétlo. Akci vedou Hynek Pečinka a Vojta Zatloukal. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.