První letošní Úterní procházka vedla do Přerova

16.01.2022 15:53

Letošní první úterní procházka se konala 11. ledna 2022 a zavedla 6 účastníků do města Přerov, které leží 21 km jihovýchodně od Olomouce v Hornomoravském úvalu na řece Bečvě.

Z vlakového nádraží jsme šli nejkratší cestou na Horní náměstí, kde jsme obdivovali památník Jana Blahoslava - přerovského rodáka, spisovatele, teologa, historika a biskupa Jednoty bratrské, který byl slavnostně odhalen v roce 1923. Autorem památníku je sochař František Bílek. Také se mám líbil zámek a celé náměstí působí mile. Prošli jsme fortnou, což je úzký průchod v městských hradbách, a po lávce přes řeku Bečvu do Městského parku Michalov.

Plánovaná prohlídka Ornitologické stanice Muzea Komenského se nekonala pro rekonstrukci muzea. Nepřálo nám ani počasí, foukal studený vítr, a tak jsme spěchali se zahřát do útulné hospůdky s milou obsluhou. Oběd, pivko i kafíčko byly výborné, takže jsme nijak nesmutnili.

Cestou zpět na vlak jsme ještě prošli kousek města a v kapli Panny Marie Bolestné jsme se podívali na betlém. Domů jsme jeli dřív, abychom stihli se pozdravit s přáteli v klubu, kde byl první letošní Posed.

Helena Polášková

Výběr fotek z procházky Přerovem najdete zde.