Říjen 2021 s Malou liškou

27.09.2021 12:30

Podzim udeřil v plné síle a mnohé začíná přepadat typická „depka“. My se tomu ale budeme snažit společně, i spolu s vámi, čelit. Poté, co jsme načerpali energii na celostátním Setkání Přátel přírody, si lehce oddechneme, ale v druhé půlce října se vrhneme na program.

Čeká nás druhá příležitost zažít městskou hru pro malé i velké (hlavně zvídavé a hravé), která v září zaujala, můžete se s námi vydat na turistiku do Hrubého Jeseníku i na nenáročnou vycházku na Uničovsku či výlet do okolí Prostějova. Závěr října bude patřit prodlouženému víkendu v Kolíně, kde máme ještě několik volných míst.

Všechny níže uvedené akce jsou otevřeny pro širokou veřejnost všeho věku. Nebojte se přijít za námi na sraz, jen pozor – na některé akce je třeba se přihlásit předem!

 

Čtvrtek 14. října MĚSTSKÁ HRA Tajemné olomoucké uličky II

16.15 │ sraz na Horním náměstí, u bronzového modelu města před radnicí, nedaleko orloje

Vezměte si tužku a papír a poznejte už podruhé Olomouc z jiné strany. Tato poznávačka je jak pro velké, tak pro malé, kteří už umí číst a psát. Není na čas, proto ji můžou absolvovat i méně pohybliví jedinci, jednotlivě, nebo ve skupinkách. Hra bude trvat zhruba 2 1/2 hodiny.

Přihlášení předem, nejpozději do 12. 10. do 18 hod. na lenocka@lutin.cz. Akci vede Lenka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 16. října TURISTIKA Tři kameny (Jeseníky)

7.20 │ sraz vlevo v hale hlavního vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.33 směr Kouty nad Desnou)

Říjnová turistika vede z Rejhotic u Loučné nad Desnou na vrchol Tři kameny (907 m n. m.), odkud jsou krásné výhledy do okolních údolí a na hlavní hřeben Jeseníků. Dále půjdeme přes Pekařovský vrch do Pekařova a dále do železniční stanice Velké Losiny. Trasa má délku 16 km asi na 5 hod. chůze s postupným převýšením 500 m.

Z Velkých Losin lze odjet domů, nebo si výlet ještě prodloužit o návštěvu lázeňského areálu, případně i zdejších termálů. Odjezdy vlaků z Velkých Losin: 15.09 hod, 16.08 hod., 17.09 hod. Příjezdy do OL: 16.25 hod., 17.26 hod., 18.25 hod.

Akci vede Iva Dvořáková.  Na akci je potřeba se přihlásit nejpozději do 10. 10. 2021 na e-mail: dvorakova.avi@seznam.cz. V případě nepřízně počasí – chladno a déšť – se výlet nekoná a přihlášení budou informováni. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

Podrobnější informace a plán trasy  zde. 

 

Úterý 19. října VYCHÁZKA Za stromovou vílou do Mladějovic

10.20 │ sraz vlevo v hale hlavního vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 10.37 směr Uničov)

Na podzim zařazujeme i nenáročné procházky v pracovním týdnu pro ty, kdo (už) nemusejí vstávat do práce. Osobáčkem z Olomouce dojedeme do Mladějovic. Projdeme celou vesnici k lípě velkolisté, v jejíchž větvích prý spí stromová víla. Prastará Mladějovická lípa roste nedaleko kostela sv. Máří Magdalény v blízkosti dřívějšího rybníka. Je unikátní zejména svým vzhledem – její kmen tvoří dva pokroucené kmeny. Dále nás bude zajímat křížová cesta na návrší nad vsí.
Podle počasí a chuti se pak rozhodneme, jestli půjdeme polní cestou na bus do Žerotína (4 km), nebo odjedeme domů vlakem.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. S sebou jídlo a pití.

 

 

Sobota 23. října VÝLET Na Špacírštejn a Lipovské upolínové louky

7.50 │sraz Prostějov, aut. nádraží, stanoviště č. 10 (spoj z Olomouce: vlak 7.06 z hlavního nádraží, bus 7.20 z tržnice)

Pojďte s námi na pohodový pěší výlet do lesů na Prostějovsku. V obci Lipová navštívíme hrádek Špacírštejn, kde bude možnost opéci si přinesené buřty, projdeme se do chráněného území Lipovské upolínové louky zpět do Lipové a absolvujeme občerstvení v hospůdce U Muzikanta (cca 4 km). Pak se vydáme po žluté pod Seč, odtud po červené Svatojakubské cestě - Moravskoslezské podél říčky Hloučely do Malého Hradiska (cca 6 km). Na obecním úřadě prohlídka velkého betlému od místního řezbáře s figurkami místních obyvatel. Odjezd busem v 15.41 do Prostějova. Trasa má celkem 12 km.

Akci vede Božena Böhmová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Čtvrtek - neděle 28. - 31. října VÝJEZD Potkali se u Kolína

Kolín a okolí │ podzimní aktivní pobyt s poznáváním přírody a historie Polabí