Římský milník spojuje Olomouc s antickým světem

09.09.2013 09:56

Staří Římané jsou už oficiálně částí olomoucké historie. Od pátku 6. září mají v Olomouci dokonce i svůj památník. Kamenný milník, upomínající na tradiční římský způsob označování významných cest, stojí v Neředíně jen kousek od mísa, kde si ve druhém století vybudovali římští legionáři opevněný tábor.

"Na rozdíl od běžných muzejních expozic jsme chtěli na tento mimořádný nález upozornit přímo na místě," vysvětluje náměstek primátora Jan Holpuch volbu lokality pro otevřenou expozici a památník. "Vzhledem k umístění je expozice střídmější, podstatný důraz při představení nálezů i jejich významu a širších souvislostí ovšem klademe na internetovou prezentaci, pro niž jsme vytvořili speciální webové stránky," dodává Jan Holpuch s odkazem na atraktivně pojaté webové stránky https://www.rimanevolomouci.cz/, které návštěvníkům doloží, jak lze propojit 2. a 21. století. 

Venkovní expozice u parkoviště poblíž konečné tramvajové zastávky v Neředíně má podobu stylizované repliky římského milníku na zvýšeném podkladu s betonovou stěnou, opatřenou několika nápisy. Ty informují o tom, že se nacházíme na místě pochodového tábora římské armády a určují vzdálenost do Říma. I člověk, který v hodinách dějepisu nebyl zrovna pozorný, si tak bude moci nad údajem 904 mil snadno představit, jak se asi museli cítit legionáři, když tak daleko od domova bránili a zabezpečovali hranice říše na území nepokojných germánských Markomanů.

Celý článek na webu Olomouc.eu: https://www.olomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/14650