Rozpačitá vycházka Olomoucí, kterou nechceme vidět

05.10.2020 13:19

Ve čtvrtek 1. října 2020 jsme uspořádali vycházku s názvem Olomouc, kterou nechceme vidět. „Chtěli jsme ukázat příchozím, že jsou v Olomouci i docela nepěkná místa, která zůstávají stranou zájmu. Mělo by se s nimi ale něco dělat, protože i tam žijí lidé, kteří mají nárok na kvalitní městský prostor.“ vysvětlil autor vycházky a její průvodce Hynek Pečinka.

Vycházka vedla z tramvajové točny na přednádraží okolo areálu čokoládovny Zora a bývalých kasáren Prokopa Holého přes okraj Nového Světa a skončila na hranici této čtvrti a Nových Sadů. Na rozdíl od našich tras Do přírody ve městě, v nichž lákáme na památkové a přírodní krásy olomouckých čtvrtí, získali účastníci z vycházky spíše rozpačité dojmy. Ale to byl cíl.

Hned ke druhému zastavení vycházky, pod mostem na Tovární ulici vedle areálu čokoládovny u historických božích muk zaskládaných kontejnery, se vrátil ve svém hodnocení jeden z účastníků, Radek Hrachovec: „Místa, kudy jsme šli, latentně znám, ale sám jsem jimi nikdy nešel. Kdysi jsem byl v lokalitě u Zory a to jsem si říkal, že se tam už nikdy nepodívám, protože je to tam strašné. Jak pak můžeme chtít po lidech, aby byli na sebe milí, když denně musejí koukat, poslouchat a dýchat 30 000 aut, která projedou po hlavní olomoucké tepně, a jediná zelená věc, kterou za týden vidí, je popelnice na sklo?“

Přes areál kasáren Prokopa Holého, kde je od začátku 90. let po odsunu Rudé armády podnikatelská zóna, se účastníci dostali k okraji čtvrti Nový Svět, kde zhlédli kapličku, a po ulici Nálevkova se podél železniční trati vydali směrem k Novým Sadům. Ani zde to ale nebylo bez dojmů. Na protější straně kolejí jim dlouhou dobu dělal společnost opuštěný areál vojenských skladů.

„Opuštěný vojenský areál je kapitola sama pro sebe. Myslím, že už ani ti feťáci tam nejsou. Taková je to díra.“ zhodnotil Radek. Nicméně to už byli účastníci téměř na novosadském mostě přes Moravu, kde se jejich nálada vlivem pěkně upravené přírodní promenády znatelně zvedla. Spravení dojmů z vycházky pak proběhlo na úplném konci trasy v klasické dědinské hospodě jen pár kroků od panelového sídliště.

Výběr fotek z vycházky Olomouc, kterou nechceme vidět, najdete zde.