S Přáteli přírody byla i Vídeň trochu jiná

09.12.2014 22:16

Přesně na Mikuláše, v sobotu 6. prosince, jsme se vydali na skok za rakouské hranice, kde se nachází Vídeň. Osmnáct účastníků nasedlo nad ránem v Olomouci do minibusu cestovní kanceláře JV Tour a nechalo se v pořádku dovézt až do centra. Řídila naše známá hvězda silnic Andrea. Po třech hodinkách jízdy si nás převzal Erwin Drexler z rakouských Přátel přírody a taky Anita Pinter z naší mezinárodní střechy Naturefriends International, která má ve Vídni sídlo.

Využili jsme tak možnosti prohlídky mimo oficiální průvodcovské trasy, protože jsme se na hlavní město Rakouska mohli podívat očima místních. Nebyla by to Vídeň, kdybychom se neprosmýkli kolem chrámu sv. Štěpána a císařského sídla Hofburg, díky Erwinovi jsme ale objevili i méně známá náměstíčka a uličky centra města a zajímavé stavby upomínající na známé architekty.

První část návštěvy Vídně končila v restauraci Einstein hned vedle staré radnice. Restaurace má slogan "geniální lokál" a zastavit se právě tam byl nápad vpravdě geniální. Měla atmosféru, vlídné ceny - a my měli rezervaci, takže jsme na všechny mohli koukat spatra. Erwin doporučil Starovídeňskou polévku (Altwiener Suppe) a taky zapékané chleby. Obojí jsme ochutnali a nebyli jsme zklamaní.

Druhou část dne jsme měli rozchod na vánočním jarmarku hned u radnice. Do kýčovitých hrnečků ve tvaru srdíčka jsme si nechali nalít punč a ochutnali jsme i pečené kaštany. Pro zájemce, kteří se nerozhodli prodloužit si rozchod až do odjezdu, měl Erwin ještě několik pamětihodností. Viděli jsme státní operu, parlament, projeli jsme se načerno tramvají. Dvakrát! A pro členy Přátel přírody bylo zajímavé zastavení u památníku jednoho ze zakladatelů našeho hnutí, Karla Rennera, rodáka z jihomoravských Dolních Dunajovic a pozdějšího prezidenta Rakouska.

Ale to už jsme museli na sraz, kde nás netrpělivě vyhlížela Andrea. I tak jsme měli sekeru. Zkrátka - do Vídně se musíme vrátit. Už zazněl nápad udělat ji vícedenní s tím, že bychom se věnovali architektuře 20. století a taky cyklistice po zdejší husté síti cyklotras. Takže někdy v příštím roce zase ve Vídni! 

Výběr fotek z této akce je zde.