Sběratelé mezi námi se představili na lednovém Posedu

13.01.2015 22:10

Ze začátku roku rozjíždíme postupně, pomaloučku, ale i tak se na letošním prvním posedu sešlo 15 členů a příznivců našeho klubu, jednak aby se pochlubili svou sbírkou - tématem setkání bylo "Sbírám, sbíráš, sbíráme" - anebo se jen zaposlouchali a poseděli v příjemné společnosti.

Chlubilů, neboli Vystavovatelů, jak je pokřtil Radek, přišlo půl tuctu, a to s naprosto nejrůznějšími a originálními věcmi. Macek přinesla ukázat část své sbírky telefonních karet, kterých má přes dva tisíce. Krom běžných statisícových sérií má i několik raritních z malosérií, od soukromých podniků a výročních edicí až po některé zahraniční, jako ze Slovenska a New Yorku. Naneštěstí je toto sbírání na ústupu, hlavně kvůli nástupu mobilních telefonů; karty tím prakticky ztratily význam.

Lenočka představila kousky hned ze tří svých sbírek. Nejprve se pochlubila s knihami Terryho Pratcheta, kterých u nás vyšly desítky. Lenočka má téměř všechny ze série Zeměplocha, a že je jich na pět desítek. Pochlubila se také s kolekcí propisek, kde ale zalitovala, že dnes už je takové sbírání příliš jednoduché - reklamní propisku za pět korun dostanete na každém rohu. A nakonec přišli na řadu ježci, což je Lenoččin znak už od dob táborových cancáků.

Hanka a Iva jsou sběratelky suvenýrů z cest, ovšem ne jen tak nějakých. Jedna „lepí“ magnety na ledničku, a druhá zase věší po celém bytě malé zvonečky. Obě jich mají požehnaně, je vidět, že jsou zasloužilé cestovatelky.

Marcelka přinesla ukázat několik svých žiraf. Tu úplně první podědila od svého syna, první pak dostala od své dcery, a od těch dob jich nastřádala hromadu. Ta nejvyšší je prý vyšší než Marcelka – má skoro ke dvěma metrům. Tedy ta žirafa.

Úplně nakonec se pochlubil Radek, a to s knížkami ze světa Star Wars. Přinesl jen vzorek ze své téměř stokusové sbírky, ale na vykreslení tohoto propracovaného fiktivního světa to stačilo. Ukázal nejen romány, ale i komiksy, nejrůznější encyklopedie pojednávající o životopisech zásadních postav, o konstrukcích vesmírných lodí, ale i o geopolitické situaci. Na komplexní přednášku tolik času nebylo, na vytvoření obrázku o ojedinělé sbírce to bohatě stačilo.

A pak už se sedělo u čaje a kávy, povídalo, Hynek pozval přítomné na větší letošní výjezdy a kolem osmé jsme se zase rozešli domů.

Vedl a zapsal Radek Hrachovec