Skalní hrad Puchart u Potštátu dobyt, i když s jednou ztrátou

13.08.2021 11:11

Náš výlet do Potštátského skalního města začal v sobotu 7. srpna 2021 velmi slibně. Na nádraží se nás sešlo 16, z toho 5 hostů, a v Olšovci se k nám přidal i Petr, který tam dojel autem. Trochu jsme se zapotili při stoupání do Boňkova, ale pak se šlo pěkně lesem po rovince až ke skalám. U horolezecké Staré skály vysoké 20 metrů jsme pozorovali skupinu horolezců, kteří ji zdolávali. Kousek dál se u silnice vypínala skalní stěna zvaná Trpasličí domeček. Další skalní uskupení jako např. Čertovo kopyto, Varhany nebo Čertova stěna byla zčásti ukryta mezi stromy. Lépe jsou vidět na jaře, kdy jsou stromy bez listí. 

Další zastávka byla pod zříceninou hradu Puchart. Čekalo nás strmé stoupání po kamenech. Jen osm odvážných šplhalo nahoru a tam se to stalo. Jedna účastnice, která byla na akci jako host, nešťastně uklouzla a zlomila si nohu v kotníku. Přijela sanitka i hasiči, kteří měli plné ruce práce ji zabalit a snést dolů. Reakce záchranářů ale byla pro nás šokem. Řekli doslova: „Proč tam lezeme a proč nesedíme doma na prdeli“. Přitom jsme byli na žlutě značené turistické stezce, kudy chodí desítky lidí. 

Paní Danu odvezli do nemocnice do Hranic a my ostatní jsme trochu otřeseni pokračovali po silnici do Olšovce k zatopenému lomu. Po této nešťastné události již nebyl čas na koupání, i když bylo nádherné počasí, tak alespoň pivo a honem na autobus do Hranic. Jen Hana, Jana a Vlasta se šly vykoupat, a že pojedou pozdějším autobusem.

Tak jsme se vrátili do Olomouce z jinak hezkého výletu bez jedné účastnice. Přejeme paní Daně, ať se brzy uzdraví a nevzpomíná na Malou lišku ve zlém.

Helena Jandová

Výběr fotek z této akce (od Jany Votroubkové a Jirky Bíče) najdete zde.