Adventní zážitky ze skanzenu Rochus

09.12.2022 16:00

Na sobotu 3. prosince 2022 byl naplánován adventní výlet do skanzenu Rochus na předměstí Uherského Hradiště. Vláčkem jsme přijeli do Hradiště včas a v pohodě. Kousek od nádraží jsme si prohlídli výstavu UH – město královské a už pelášíme do skanzenu. Závěrečné prudké stoupání nám potrápilo, ale zvládli jsme to. Skanzen je malý, ale velmi příjemný a má skvělou atmosférou nejmladšího skanzenu u nás.

Druhý adventní víkend jsme se zde vydali proti proudu času a nahlédli do obydlí našich babiček a prababiček. Viděli jsme ukázky řemesel, předení na kolovratu a draní peří, ke kterému nám zazpíval ženský pěvecký sbor z Uherskohradišťska. Mezi usedlostmi skanzenu jsme potkávali i svatého Mikuláše s družinou, svatou Barboru a tajemné Lucky. Nezapoměli jsme ochutnat tradiční vánoční jídla, jako je bída a zapečená jáhlová kaše a nechyběl ani teplý svařák, vínko a ochutnávka dvanácti druhů pálenek. Mně nejvíce chutnala z oskeruše. Samozřejmě jsme nezvládli ochutnat všechny druhy, ale aspoň je důvod se za rok vrátit a pokračovat v ochutnávce. Ve skanzenu se nám líbilo, oživili jsme si zvyky našich předků.

Cestou zpět jsme si prohlídli Smetanovy sady, kde mají malované ptačí budky, a přes Masarykovo náměstí nás Majka zavedla do příjemné hospůdky, kde jsme u dobrého jídla a pití zhodnotili dnešní výlet. Zbývající čas do odjezdu vlaku domů jsme si prohlídli vánočně nazdobené náměstí a poslouchali slovácké písničky, které hrála skupina Blatnička. Hezké fotky z tohoto výletu jsou ve fotoalbu zde.

Helena Polášková