Skrytá zákoutí Mohelnice objevovali účastníci další Městské hry

19.10.2022 15:50

Navzdory rannímu mrholení se v neděli 16. října 2022 sešlo na olomouckém nádraží 10 účastníků. Počasí se nakonec umoudřilo, a tak jsme v liduprázdné Mohelnici po trojicích běhali s papíry a tužkami v ruce od jedné památky ke druhé, od pamětních desek významných rodáků, kolem kašen a kostelů. Luštili jsme a plnili jeden úkol za druhým a přitom poznávali památky tohoto města. A bylo jich dost. 

Když jsme všichni zdárně vyluštili tajenku, měla pro nás Hela Polášková, která s Lenočkou Městskou hru připravila, překvapení. Domluvila pro nás prohlídku vyřezávaného pohyblivého betléma ve farním kostele sv. Tomáše Becketa z Cantebury s průvodcem. U zrodu betléma stál lidový řezbář Josef Nedomlel ze Starého Města u Bruntálu. Z lipového dřeva vyřezal figurky, znázorňující různá řemesla z podhůří Jeseníků - bednářství, vaření piva, kolářství, tkaní, mletí obilí aj. Vše v pohybu. Vyřezal i makety hradů Bouzov, Karlštejn a na pozadí plastiky např.hradu Mírov, Úsov, Svatý Kopeček, katedrálu sv. Václava v Olomouci, starou rozhlednu na Pradědu a další. Když jsme se dost vynadívali na tu krásu, zašli jsme na oběd do blízké hospůdky.

Tříkilometrovou nezáživnou cestu z nádraží do centra i zpět jsme někteří absolvovali místním taxíkem za 10 Kč za osobu (no nejeď za ty prachy). Ještě pár takových Městských her po našich městech a dám se na stará liščí kolena na dráhu průvodce. Další Městskou hru Lenočka Pospíšilová naplánovala do Brna. Už se těšíme.