Slavná můviťácká cesta do vesmíru v okolí Kravař

03.04.2012 20:25

Koncem března, přesněji od 23. do 25., se pětadvacet dobrodruhů, účastníků projektu Move It!, podpořeného Evropskou unií, vydalo na skrytou vesmírnou základnu do Bolatic u Kravař. Cestu moderním regiojetem si všichni užili, a pak už jsme se dokodrcali i těmi dalšími couráky až na místo. Po nějakém tom papírování a úředničině, zahrnující hromadu podepisování, jsme se pustili rovnou do výcviku.

Takový kosmonaut toho musí umět spoustu, co je ale nejdůležitější – spolupracovat s ostatními.

Proto hned několik úvodních her bylo zaměřeno tak, abychom se dokázali navzájem poslouchat, abychom porozuměli druhým, a taky společně splnili cíl každé hry. Večer příjemně utekl, a než jsme se nadáli, bylo ráno.

Kapitán s navigátorem nás naházeli do rakety, kterou představoval žlutý autobus, a za chvíli jsme byli v Kravařích, městě s neobyčejnou historií i nádhernou architekturou. Tady jsme si dali rozchod nejen na prohlídku místní poutě, ale i na obhlídku města. Průzkum měl samozřejmě i své úkoly, třeba nechat si nakreslit od místních krávu, nebo zjistit jméno starosty obce. Svíčková na smetaně s brusinkami v místní restauraci byla tím správným rozloučením s městem.

Zpátky na základnu jsme šli pěšky převážně rezervací Koutské a Zábřežské louky, na cestě lukami a lužními lesy svítilo sluníčko. Občas jsme zastavili a zahráli nějakou tu klasiku – trojnožku, ringo, červení/bílí...

Všichni se vesměs osprchovali či jinak umyli, načež v místním hostinci čekala skvostná večeře. Po jídle následoval blok herních specialit, které měly ověřit psychickou odolnost pozemšťanů v prostředí, kde nemohli mluvit. Ticho jako ve vesmíru, hromada lidí v naprostém mlčení divoce gestikulující rukama, tak nějak to vypadalo.

Jako bonus nás čekala noční hra. Každý dostal svítící náramek, a na poli lovil ztroskotané mimozemšťany, od kterých se získávala DNA. Nicméně jeden z mimozemšťanů DNA nedával, právě naopak; byl to nebezpečný Predátor, vesmírný zabiják a postrach mnoha planet. Ten nás lovil a získanou DNA nám zase bral.

V neděli jsme bohatě posnídali a po motivačních hrách u kostela jsme se vrátili do základny a balili, uklízeli, větrali, vyplňovali dotazníky a hodnotili. A pak už šup šup na vlak.

Fotky z mise jsou zde

Radek Hrachovec, koordinátor projektu

 

Spojit organizátory volnočasových aktivit z šesti různých zemí Evropy, aby si mohli předávat zkušenosti a vytvořit co možná nejlépe použitelné metody pro práci s dětmi ohroženými násilím, především ve venkovských oblastech – to je cílem projektu „Move it“, který probíhá v rámci programu Evropské unie DAPHNE. Prostředkem, který má pomoci k odbourání sociálně patologických jevů v cílové skupině mládeže ve věku 13 – 18 let, jsou výchova prožitkem a outdoorové aktivity.