Srpnovému literárnímu setkání vládly knihy o přírodě a lidech

01.09.2014 19:45

Opět přišlo poslední úterý v měsíci, kdy se scházejí „liščata“ u knížek. Tím měsícem byl srpen a úterý bylo jeho 26. dnem v pořadí. Téma bylo volné, takže si každý mohl přinést tu knihu, která se mu jeví zrovna tou NEJ, nebo vhodnou k tomu, aby se o své poznatky a prožitky podělil s ostatními.

Tentokrát se schůzka konala v hodolanském klubu seniorů, v Jiráskově ulici. Klubovna je nově vybavena, působí velmi příjemně. Jen jsme nenašli malé lžičky. Nedovedete si ani představit, čím vším jsme si míchali čaje a kávy. Náš Fox klub v Javoříčské je v rekonstrukci, takže se těšíme, že bude také pěkně vylepšen.

Účast byla nad očekávání, bylo nás 10, někteří dospěchali až při čtení.  Konec prázdnin neměl vliv na to, že se rádi vidíme. Zahájení se už tradičně ujala teta Eva. Podělila se s námi o informace ze životopisu Alberta Einsteina. Vlastní vyprávění doplnila čtením z této rozsáhlé knihy, kterou se po kouscích prokousávala. Dala si ale slovo, že se prokouše až do konce . Podklady sbíraly početné týmy několik let po celém světě. Teorii relativity jsme sice zcela nepochopili,  ale na téměř škaredé povaze génia jsme si zgustli.

Lenočka nám prozradila, že se jí opět podařilo za měsíc přečíst hromadu knih.  Jak je o ní známo, je to pestrá všehochuť, upíry nevyjímaje. Též nechala kolovat publikaci, zajímavé retro, kde autoři vzpomínají na časy minulé a sice, jak se žilo v časech totalitních a jaké „pomůcky“ lidem život usnadňovaly. V Praze byla kdysi instalovaná výstava stejného ražení. Tam se celé skupiny válely smíchy a poznávali všelijaké pračky, bakelitové mističky a krimplenové šatičky, které tvořívaly náš domácí svět.

Radek tentokrát překvapil změnou, žádné fantazie - science fiction, ale vnořil se do klasiky, do cirkusu, do Humberta.  Též velmi obsáhlá kniha. Radka zaujaly životy a povahy hlavních postav. Vzpomínali jsme na úspěšný a oblíbený televizní seriál Cirkus Humberto.

Po delší době jsme slyšeli autorský příspěvek. Marcela zazářila komorní úvahou „Houby“, kde popsala, co prožívala sama v lese při hledání hub. Myslím, že se mnozí vžili do tohoto dobrodružství, které ke hledání mykologických zázraků patří.  Dále ještě představila knihu o pozitivní inteligenci, která, lidově řečeno, nefandí škarohlídům. Důležité je prožít si některé okamžiky intenzivně, v jejich celé přítomnosti, v pozastavení, protože se nikdy nebudou opakovat.

Hynek pak mohl od lesa a hub volně navázat ukázkami z Knihy o Jizerských horách, nejen o lesích a horách, ale i o historických událostech v tomto kraji. Hynek, tak jako Macek má pěkný přednes a tedy nám všem, přátelům přírody, toto předčítání pohladilo duši.

Liba zůstala u své oblíbené naučné tematiky. Podělila se s námi  o informace z knihy Člověk a výživa. Autor popisuje působení potravin na lidský organismus a na jeho duši a zdůrazňuje vztah člověka k přírodě a opačně (aneb naše motto ČLOVĚK PRO PŘÍRODU, PŘÍRODA PRO LIDI). Na rozloučenou nám přes ni skřítek Kořínek pověděl, co se děje v lese v době svatojánské, a dal nám všem dobrou noc.

Ke každému tématu měl každý potřebu vyjádřit svůj názor, jak je u nás už zvykem. Rozešli jsme se kolem 20. hodiny, každý snad se spokojeným pocitem v srdci. Kdo si chce podrobněji připomenout jednotlivé komentované knihy, tak si určitě rád otevře náš profil na čtenářské databázi. Za celou éru našich setkání jsme se zabývali už asi 150 knihami, jak zjistil Radek. Pěkný výsledek, což?

Na závěr často na tomto místě stávalo doporučení: ČTĚTE, PIŠTE, POZNÁVEJTE SVĚT A LIDI V NĚM! To samozřejmě čiňte, ale aby nebylo hesel málo, tak ještě jedno. Stojí kolem soklu krásné sochy lva na nádvoří Strahovské obrazárny: ČLOVĚK, JENŽ SE DÁ VÉSTI PŘÍRODOU A KNIHOU, MŮŽE PRONIKNOUT K POZNÁNÍ VŠECH VĚCÍ!

Posledního září se budeme věnovat Prokletým básníkům. Přijďte si o nich a od nich poslechnout od šesti večer do Klubu pro seniory na Jiráskově ul. 9 v Hodolanech.

Libuše Blumová