Svůj Den pro přírodu jsme oslavili objevem posluchovských vodopádů

11.06.2019 11:08

Olomoučtí přátelé přírody, skupina Malá liška, se letos již popáté zapojili do oslav Dne pro přírodu, pohyblivého svátku české větve mezinárodního hnutí Přátelé přírody. Při té příležitosti se rozhodli v sobotu 1. června projít trasu Lošov projektu Do přírody ve městě, ale obohatit si ji ještě o vyhledání vodopádů v Posluchově a protáhnutí vycházky dále přes Hlubočky do Velké Bystřice.

V Lošově šest účastníků akce zaujala vodní nádrž Zlatý důl, ukrytá mezi lesem a polem. V této lokalitě byla odkryta štola v délce 260 metrů vedoucí do hloubky 50 metrů. Pocházel z ní zřejmě drahý kov, z něhož zřejmě ještě před vznikem Olomouce razila na olomouckém hradě své mince knížata z rodu Přemyslovců. Zlato, stříbro a další kovy se v okolí Lošova dolovaly patrně již od 11. století. Příliš to ale nevynášelo, a proto těžba brzy zanikla.

Z Lošova jsme pokračovali směrem na Posluchov. „U Posluchova mě na mapě zaujala značka vodopádů, nikdy jsem o nich totiž neslyšela,“ vzpomíná na plánování akce Hana Hulíková. Po velkých deštích by prý mohly nejvyšší stupně dosáhnout až pět metrů výšky. Takovou „Niagaru“ jsme samozřejmě nečekali, protože vydatné deště skončily asi před týdnem, ale řekli jsme si, že to zkusíme. Akci jsme pojali jako menší „bojovku“ a vodopády jsme nakonec po téměř horolezeckém výstupu našli.  I když voda, a ne moc, tekla v zásadě jen z jednoho místa. Přesto jsme měli z nálezu velkou radost. Poněkud problematické a adrenalinové bylo i tamní fotografování. V jednu nestřeženou chvíli nám totiž ve strmé rokli spadlo logo akce Den pro přírodu, pro které se do potůčku statečně vrhla Hela Piterková, takže neuplavalo.

Přes Hlubočky a Mariánské Údolí jsme potom došli do Velké Bystřice, kde jsme své „vodní“ putování stylově ukončili v sympatické restauraci Mlýn, proslulé figurkami a figurami rozličných vodníků.

Výlet ke Dni pro přírodu nám tak znovu potvrdil, že i pár kilometrů od našeho domova, na známých místech, můžeme pokaždé objevit zase něco nového a zajímavého.

Hanka Hulíková

Několik fotek z výletu ke Dni pro přírodu najdete zde.