Třetí Cestovatelský večer představil českou pomoc Ugandě

24.11.2013 18:31

Cestovatelské večery patří k tradičním akcím, které olomoucké veřejnosti nabízejí Přátelé přírody z klubu Malá liška. Letos jsme v první půlce roku představili novinky z Tibetu a také dojmy z cestování Barmou na koloběžce. Vždy se snažíme pozvat takové lidi, kteří nám zážitky z navštívených zemí podají jinak než cestopisnou formou. Prostě musí být ještě "něco za tím". Ve čtvrtek 21. listopadu přišla řada na seznámení s aktivitami brněnského sdružení Bwindi Orphans (česky Sirotci z Bwindi), které působí ve středoafrické Ugandě, jedné z nejchudších zemí planety.

"Jsme neziskový projekt, který se prostřednictvím adopce na dálku stará o sirotky ve dvou ugandských oblastech. Adoptivní rodiče z Česka platí dětem školní docházku, uniformy, stravu a základní lékařskou péči. Podporujeme snahu rodin našich dětí o vylepšení jejich životní úrovně - kupujeme tradiční výrobky a poskytujeme malé půjčky do začátku drobného podnikání. Snažíme se dětem poskytnout dobrý základ a věříme, že jim pomůže postavit se na vlastní nohy," popsala hlavní poslání Bwindi Orphans paní Libuše Dostálová, která s dalšími dobrovolníky do Ugandy každoročně na podzim jezdí pomáhat.

Během hodiny a půl se posluchači dozvěděli o životě obyvatel Ugandy z první ruky, položili několik zvídavých dotazů (například na dopad globálního oteplování na život domorodých obyvatel) a nakoupili si z bohaté zásoby ručně vyrobeného zboží nebo aspoň africkou kávu či buráky. Veškerý výtěžek, jak řekla paní Dostálová, jde zpátky vesničanům v podobě konkrétních věcí, které jim dobrovolníci ze sdružení Bwindi Orphans dovezou. Opravdovým pokladem je pro typického obyvatele tamní vesnice třeba jen pětilitrový kanystr oleje nebo slepice.

Tento večer tak opět nepřiblížil jen jednu nám vzdálenou zemi, ale otevřel oči všem, kdo by před besedou nadávali, jak se tady máme špatně, což je takový náš národní sport. Ve srovnání s Ugandou je tu ale ráj, i když lidé jsou opravdovější zase spíše v této africké zemi.

Chcete nám poradit, na co zaměřit příští Cestovatelský večer? Nechte nám vzkaz. Děkujeme.