Účastníky vycházky okolím Černovíra vítali komáři, žáby i makrely. Každý po svém

30.06.2020 16:23

V úterý 23. června 2020 se uskutečnila druhá letošní vycházka v rámci projektu Do přírody ve městě, a to do Černovíra. Začátek byl veselý. Ač všichni z Olomouce, pro mnohé byl Černovír neznámé neprobádané území, takže po cestě bloudili nebo dojeli třeba až na Poděbrady. Pomocí telefonů a navigací jsme se nakonec před Klášterním Hradiskem nebo po cestě posbírali a bylo nás 20, z toho 5 hostů. 

Od Hradiska jsme za krásného slunného počasí putovali podle naplánované trasy se zastávkami u  zemědělské školy, vojenského hřbitova, mariánského sloupu, kostela, školy, kapličky až do Černovírského lesa. Po neoznačené nenápadné odbočce jsme se ocitli málem v pravěku. Kolem dokola jen rašeliniště, bažiny, tůně, ze kterých trčely ztrouchnivělé kmeny stromů. Drtivá většina tuto scenérii tady viděla poprvé a všichni byli unešeni. Místní žáby nás přivítaly žabím koncertem. 

Na druhé straně cesty, kdy jsme nestačili uhýbat před desítkami cyklistů, byla rovněž neoznačená odbočka ke kyselce. U kyselky nás tentokrát přivítali komáři, takže si všichni bleskově naplnili láhve a prchali jsme zpět do civilizace. Foťáky se odvážili vytáhnout jen ti nejvíce oblečení. O této železité, ale chutné kyselce také skoro nikdo nevěděl. 

Zpáteční cesta již vedla kolem řeky Moravy, kolem Frajtova náměstí k Sokolovně. Před Sokolovnou nás přivítala vůně makrel, které byly objednané a hotové přesně k našemu příchodu. Po dvou a půl hodinách šlapání přišlo vhod i vychlazené pivo. Všichni byli spokojeni. Věřím, že bude úspěšných a objevných i dalších 14 vycházek po ostatních příměstských částí Olomouce.

Několik fotek z odpolední vycházky okolím Černovíra najdete zde.

Helena Jandová, průvodkyně černovírskou trasou