Únor 2020 s Malou liškou

24.01.2020 12:34

Druhý měsíc našeho jubilejního roku přinese výpravy jak do přírody, tak do kulturní sféry. Zkraje února se uskuteční naše první letošní vícedenní akce, oblíbený Lyžařský víkend, podruhé v Ostružné. Milovníky příběhů z dálek potěší Cestovatelský večer z chladného severu – se zážitky z Norska. Po nějaké době zařazujeme i výtvarný workshop a vy se s námi můžete naučit malovat na kameny. U kultury zůstaneme – Kulturní úterý představí osobnost Jana Wericha i jeho umělecký odkaz.

V únoru proběhnou i dva sobotní turistické výlety do přírody. Na obou myslíme na více variant trasy, aby si na své přišli ti, co se chtějí pořádně projít, i ti, kteří se spíš chtějí loudat. Přidejte se na náš retro výstup na Bradlo i na výšlap do okolí Města Albrechtic se zámkem i unikátní dvojrozhlednou.

Naši členové se dočkali nových moderních průkazových karet. Vyzvednout si je mohou na únorovém večerním Posedu. Setkání v česko-řecké restauraci Rigani proběhne v úterý 18. února a je otevřené i pro nově příchozí.

Doufáme, že si k nám v únoru najdete cestu. Pokud není uvedeno jinak, není se třeba na žádnou z akcí hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

 

Čtvrtek - neděle 6. - 9. února :: ZÁJEZD Lyžařský víkend v Jeseníkách

Zasněžený pobyt v Ostružné pro fanoušky zimních sportů a jiných zábav. Obsazeno. Více...

 

Úterý 11. února :: CESTOVATELSKÝ VEČER Norský deník Jany Lujkové

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 (mapa)

Norsko je oblíbená skandinávská země hojně navštěvovaná Čechy, kteří tam jezdí nejen za turistikou, ale i za rybolovem. Fotky a své zážitky z této zajímavé země nám přiblíží cestovatelka Jana Lujková.

Akci zajišťuje Věra Zatloukalová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Pátek 14. února :: VÝTVARNÝ WORKSHOP Malování na kameny

17.00 | Lutín, klubovna spolku Duha Křišťál

Přijďte si odpočinout od každodenních starostí. Malování na kameny je jednoduché a zvládne ho každý. Srdečně vás zveme do Lutína, kde máme dostatečně velkou klubovnu. Materiál i všechny pomůcky vám zajistíme za 70 Kč, stačí se jen přihlásit do 12. 2. včetně na mail lenocka@lutin.cz

Spojení z Olomouce: 16.35 (bus ze starého autobusového nádraží u tržnice) na zastávku Lutín, Neptun. U autobusu bude spojka, která vás dovede do blízké klubovny. Zpáteční spoje do Olomouce jezdí pravidelně.

Akci vedou Lenka Pospíšilová a Jitka Kurfürstová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 15. února :: VÝLET/TURISTIKA Výstup na Bradlo ve třech variantách [retro]

Sraz 7.20 | vlakové nádraží Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd vlaku 7.41 směr Uničov)

V roce našeho 10letého jubilea si připomeneme některé akce, jimiž jsme tehdy začínali. Jednou z nich je turistický výstup na "Moravský Blaník" neboli skalní útvar Bradlo (600 m n. m.), nejjižnější výběžek Jeseníků do roviny Hornomoravského úvalu. Poprvé jsme tam byli v únoru 2011.

Připraveny jsou tři varianty trasy. Začínáme společně v Libině (příjezd 8.51), vystoupáme na vrchol Bradla a pak se lze podle sil a chuti odpojit. Všechny tři úseky trasy vedou po turistických značkách, občerstvení je plánováno vždy až v cíli trasy.

Akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

 

Úterý 18. února :: POSED – setkání členů a příznivců: Členské průkazy a známky

18.00 | Restaurace Rigani, Letců 36 (konečná tramvají Neředín, krematorium – mapa)

Setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody v útulné česko-řecké taverně Rigani. Možnost si volně popovídat, dozvědět se, co je nového… Tentokrát budeme rozdávat zbrusu nové členské průkazy a letošní členské známky těm, kteří mají uhrazený členský příspěvek. Možno zaplatit i na místě. Vstup volný.

 
 

Úterý 25. února :: KULTURNÍ ÚTERÝ Jan Werich - jeden z triumvirátu

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 (mapa)

V únorovém setkání si připomeneme 115. výročí narození jedné z největších postav české kultury, Jana Wericha. Jeho tvorba a působení především v meziválečném Osvobozeném divadle jsou bytostně spjaty s dalšími osobnostmi triumvirátu - Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem. Pokusíme se projít jejich tvorbou, ale i působením samotného Wericha v době po 2. světové válce.

Těší se na vás Iva Dvořáková a Marie Cvičková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 29. února :: VÝLET/TURISTIKA Dvojrozhledna Hraniční vrch

Sraz 6.50 | vlakové nádraží Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd 7.05 směr Krnov, Město Albrechtice)

Vystoupíme na žel. zastávce Linhartovy a v obci si prohlédneme zámecký park a interiér postupně rekonstruovaného zámku (jinak v zimě zavřeného).

Varianta výlet: Od zámku Linhartovy přes hraniční přechod na polskou stranu, po městském okruhu Graniczny wierch po levém břehu Opavice přes městečko Opawica (farní kostel Nejsv. Trojice) na naši stranu hranic. Dále na vrcholek Na Hranici (541 m.n.m.) k dvojrozhledně Hraniční vrch 536 m n. m. Až se pokocháme krásnými výhledy po okolí, vydáme se do Města Albrechtic, kde si prohlédneme místní zajímavosti. Trasa celkem 11 km (https://mapy.cz/s/nupukesake)

Varianta turistika: K této trase ještě přidáme pokračování z Města Albrechtic k Novému zámku a hrobce šlechtického rodu Kheilů. Trasa celkem 18 km (https://mapy.cz/s/jerudocamu)

Odjezd vlakem z Města Albrechtic je plánován na 16.48 hod., návrat do Olomouce cca v 19 hod.

Akci vedou Zdeňka Leinertová a Lenka Pospíšilová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.