Úterní procházky v březnu: hledání jara v Pomoraví a v Kosířských lomech

26.03.2022 15:42

Desátá Úterní procházka nás 8. března 2022 zavedla do Litovelského Pomoraví, kde jsme hledaly jaro. Z vlaku vystoupilo 12 žen a ve Střeni jsme šly obdivovat krokusy u kaple sv. Jiří. Pomalu jsme došly na hranici CHKO Litovelské Pomoraví plné očekávání, co nám příroda ukáže. Příroda byla kouzelná a sluníčko si s námi hrálo na schovku. Viděly jsme sněženky, bledule a z listí na nás koukal plicník. Kousek dál u řeky Moravy jsme viděly práci bobra... A protože byl MDŽ, tak jsme zašly na konci trasy v Litovli do cukrárny na kávičku a zákusek.

CHKO Litovelské Pomoraví se nachází na severu střední Moravy mezi městy Olomouc a Mohelnice, přičemž přímo prochází městem Litovel. Vyhlášena byla roku 1990 zejména z důvodu ochrany přirozeného meandrujícího toku řeky Moravy a něj navazujícího komplexu lužních lesů.

Několik fotek z této Úterní procházky je tady.

 

Další Úterní procházka, a to první jarní v úterý 22. března, byla plná sluníčka, dobré nálady a malé změny v programu. Měla jsem informaci, že už i u nás kvete mandloňová alej, a tak jsme z vláčku vystoupili už v obci Kaple a šli silnicí do Čelechovic. Mandloně jsme viděli, ale bohužel ještě nekvetly. Stromů mandloní roste v okolí víc, kdysi je nechala vysázet Zora, aby měla přísum levných mandlí. Pokračujeme už dle plánu a nejdřív se jdeme podívat na Růžičkův a Státní lom. Oba jsou bohatým nalezištěm zkamenělin, především z období prvohor. My ale žádné kamenné poklady nehledáme, jen se kocháme krásnou přírodou a jdeme vyšlapanou cestičkou do lomu Vápenice. Všechny tři lomy jsou od roku 2017 součástí Národní přírodní památky Kosířské lomy. Poslední lom je nejkrásnější, kvete tu totiž koniklec velkokvětý a jeho modrofialové květy pohladí duši snad každého člověka.

Několik fotek z první jarní procházky máme tady.

Helena Polášková, organizátorka Úterních procházek