Úterní vycházky jsou i o prázdninách

25.08.2022 17:06

Ani během dvou prázdninových měsíců nevynecháváme "kratší výlety pro ty, kteří (už) nemusejí vstávat do práce", což je motto našich Úterních vycházek. Ty už téměř rok připravuje několikrát měsíčně naše dobrovolnice Helena Polášková a stále častěji má k sobě ještě další pomocné ruce. Na červenec a srpen naplánovali celkem tři příležitosti, kdy se lze v úterý projít do přírody nebo na jiná zajímavá místa.

 

Úterý 12. července: Koupání v okolí Tovačova

První prázdninová vycházka měla být letní s koupáním, ale počasí koupání nepřálo. Foukal studený vítr. Do Tovačova jsem přijela s Toničkou před devátou hodinou a vyrazily jsme na prohlídku města. Na náměstí nás zastavil bývalý kastelán zámku a povídal nám o městě, které má moc rád. Prošly jsme se po městě a zamířily k rybníkům do krásné přírody. Cestou mezi rybníky jsme pozorovaly život na vodě. I když bylo chladno tak jsme napočítaly aspoň sedm druhů ptáků. Viděly jsme labutě, racky, potápky, různé druhy kačen a další druhy ptáků, které neumím určit. Chyběla mi informační cedule, kde bych našla co zde žije. Cestou okolo rybníků jsme pozorovaly užovky, vážky a motýlky. Prošly jsme krásnou alejí starých dubů a už jsme dorazily k zámku a restaurace na oběd a kávičku. Výběr fotek z této Úterní vycházky najdete tady.

 

 

Úterý 2. srpna: Jeseník - lázně i okolní příroda

Úterní vycházka zavedla 10 žen do lázenského města Jeseník. V plánu bylo, že si projdeme okolí lázní, vyzkoušíme Balneopark a někteří i Priessnitzovu sprchu. Ochutnáme další prameny a posedíme u kávičky. Plán to byl hezký, ale ještě hezčí byl výhled z vyhlídky Medvědí kámen, kterou pro nás připravila Maruška Miklasová. Krásný pohled na hlavní hřeben Rychlebských hor, na okolí Žulové a Vápenné a na horu Šerák, patřící k Hrubému Jeseníku.

Cestou jsme ochytnaly vodu z pramenů Jitřní a Priessnitzův pramen, oba z r. 1842. Pramen Šárka a Sjednocení byly bohužel bez vody. Počasí nám přálo, teplota byla jak stvořená na vycházky a nálada byla veselá. Vycházku jsme zakončily u kafíčka a pivečka. Díííky, holky, za milou společnost a Tobě, Maruško Miklasová, za super připravenou trasu na krásnou vyhlídku na Rychlebské hory. Výběr fotek z povedené vycházky najdete zde.

 

Úterý 23. srpna: Letní přírodou z Bouzova do Loštic

Poslední prázdninová vycházka zavedla šest žen do Bouzova. Prohlídly jsme si hrad jen zvenku a pokračovaly jsme po modré TZ do Loštic. Včera i v noci výdatně pršelo, cesta byla blátivá a louka nad Jeřmaní silně prodmáčená, a tak jsem nabrala jaro do bot. Došly jsme k Babí skále, kde cesta prudce klesala dolů. Šlo se špatně, bláto nám klouzalo pod nohama a když jsme došly k potůčku, tak jsme zjistily, že dál už cesta nevede. Proměnila se v koryto řeky, nešlo bezpečně projít, vracíme se ke skále a volíme jinou a pohodlnější cestu. Po malém dobrodružství jsme přece jen oklikou došly k modré TZ a dál pokračovaly dle plánu. Odměnou nám byly krásné výhledy na hrad Bouzov. S dobrou náladou sedíme už v Lošticích u kávičky a dobrého jídla. Holky, jsem ráda, že jste přišly, a těším se na další setkání!

 

Helena Polášková