V lednu jsme nakoukli pod bulharskou pokličku

29.01.2018 14:42

Letošní první kuchařský workshop zaměřený na sousedy, kteří s námi žijí, ale jsou jiného původu, jsme pojali ve stylu slunného Bulharska. K tomu jsme si jako vedoucí šéfkuchařku přizvali Ilonu Hýblovou, jejíž rodina má v zemi na Balkáně své kořeny. Čtrnáct dam peklo a smažilo pod vedením Ilony papriky plné mletým masem a rýží a papriky smažené v těstíčku. K tomu jsme si jako přílohu připravili oblíbený balkánský salát po bulharském způsobu - s pečenými paprikami a cibulí. Jako sladký zákusek nám posloužila oblíbená orientální pochoutka chalva ze slunečnicových semen. 

Na zapití jsme si stylově nakoupili bulharská vína Medvědí krev (červené) a Medvěd bílý (bílé). Kdo chtěl, ten mohl od Ilony ochutnat i mastiku, neboli destilát s příchutí lékořice podobný řeckému ouzu a rakiji z vinných hroznů, k tomu byl na zakousnutí třeba i sýr kaškaval, který zraje 30 dnů. 

Prostě, byl to další zajímavý gurmánský zážitek, který si ty poslední z nás ještě rozšířily o zážitky vizuální. Po vydařené večeři jsme si totiž ještě prohlédly Iloniny fotky z dnešního Bulharska, hlavně ze Sofie, Varny či Balčiku.

Závěrem se sluší poděkovat městu Olomouci za možnost uspořádat tuto akci v prostorách jím zřizovaného Klubu pro seniory na Jiráskově ulici v Hodolanech.

Hanka Hulíková

Několik fotek z workshopu najdete zde.