V okolí Ústí nad Orlicí jsme našli pohádkový rozcestník

21.11.2018 17:02

Ústí nad Orlicí bylo pro mě donedávna místo, kudy se projíždí směrem na Prahu. A tak nebylo od věci konečně zjistit, že i tady je toho hodně zajímavého. O tom jsme se začaly na vlastní oči a nohy přesvědčovat v sobotu 10. listopadu, kdy jsme v počtu pěti dam na zdejším nádraží vystoupily a vypravily se nejprve směrem k rozhledně na Andrlově Chlumu. 

Z vyhlídkového ochozu tzv. Stříbrné krasavice ve výši 32 metrů nad zemí některé z nás nakoukly do okolí, i když viditelnost toho dne nebyla zrovna nejlepší. Naše cesta naučnou stezkou potom vedla kolem pěkných studánek a soch, smírčího kříže, kapliček křížové cesty, kostela, a to často z kopce do kopce.  

Velmi nás zaujala budova starého mandlu a bělidla v Řetové v empírovém stylu, doklad tamní neindustriální textilní výroby. Ale největší perlou výletu se bezkonkurečně stal rozcestník Miroslavy země a Půlnočního království u rybníků mezi obcemi Řetová a Přívrat. Určitě jsme doteď nevěděly, kde se tyto dvě pohádkové země z legendárního filmu Pyšná princezna z roku 1952 nacházejí. Jak jsem se dočetla, jedná se nejspíš o recesistické štouchnutí mezi Přívratskými a Řetovskými, přičemž prvně jmenovaní mají stavbu rozcestníku na svědomí. Samozřejmě jsme se u něj vyfotily hned několikrát.

Hanka Hulíková

 

Výběr fotek z tohoto podzimního výletu je zde.