Večer s knížkou: Knihy ale vůbec nevycházejí z módy

23.02.2012 20:39

Nedávno jsme se na prvním Posedu ve vinotéce U Barona Plášila smluvili ti lišáci, kteří o sobě víme, že čteme knhy. Volně zvolené téma mohlo znít "Knihy nevycházejí z módy" a přípravu si na starost vzala Eva Sommerová a Kryštof Richter. V úterý 21. února vpodvečer nás přišlo k Plášilovi asi 10 a každý měl s sebou knihu, kterou právě čte, nebo nějakou tu svoji životní, oblíbenou. Úmyslem bylo knihu nějak ostatním představit a doporučit. Po krásném úvodu Kryštofa Richtera se dostavila dobrá pohoda a my jsme se do toho pustili.

Žánry byly nejrůznější, od Rudofa II. (v souvislosti s nedávnou pražskou výstavou) přes sci-fi, Františka Nepila, Loukotkovou, Svěráka atd. až po Děti z Bullerbynu. Představené knihy jsme si většinou zapisovali a můžeme se těšit příště na případné reakce. Hezké opravdu bylo, že spontánně debatovali všichni, téměř jsme si skákali do řeči. Každý chtěl sdělit, jaký má ke čtení přístup nebo systém, bráno od dětství. V nejlepším jsme museli přestat, protože vinárna zavírala. Proto se už těšíme na příště, což bude předběžně 13. března.

Vznikly i dva rozšiřující návrhy: První z nich byl Lenoččin, která navrhla zvážit podobné akce i pro děti. Druhý nápad přednesl Kryštof, je to burza knih podobná té, která probíhá v Praze. Obě záležitosti je ale nutno ještě promyslet.

Dáváme ještě k posouzení, že literární schůzky by se mohly konat vždy před každoměsíčním volným lišáckým klubovým setkáním Posed. Obě akce by časově navazovaly a zváni jsou samozřejmě všichni. Co říkáte?  Napište nám  svůj názor!

Eva Sommerová