Podzimní víkendové běhání Malé lišky po Táboře a okolí

02.11.2022 16:47

Poslední letošní vícedenní výjezd olomouckých Přátel přírody směřoval na jih Čech. Patnáct účastnic a účastníků se pod názvem "Běží Liška k Táboru" vypravilo v termínu 27. - 30. října 2022 do města z názvu akce a strávilo v něm a v jeho blízkém okolí čtyři dny. 

Během nich zvládli po čtvrtečním příjezdu základní ochutnávku historických památek a parků procházkou po turistickém okruhu centrem města. Obdivovali gotické a renesanční fasády domů, městské hradby a prstenec sadů pod nimi. Večer je čekala návštěva městské hvězdárny s velmi sdílným amatérským astronomem, který každému rád ukázal na nebi Neptun a jeho měsíce a několik mlhovin.

V pátek skupina vyrazila na rozhlednu Hýlačka na okraji Tábora a po turistické značce došla do Sezimova Ústí. Zdejší nejvýznamnější pamětihodností je vila prezidenta Beneše, z níž viděli kousek při prohlídce parku, který vilu obklopuje. Bohužel vila samotná byla oddělena plotem a prohlídky s průvodcem beznadějně rozebrány, jelikož byl zrovna státní svátek. Bylo ale příjemně teplo a slunečno, takže jsme namísto prohlídky studených interiérů uvítali možnost dojít do Tábora údolím řeky Lužnice, rozděleni na rychlejší a pomalejší skupinu, které se pak setkaly na poutním místě Klokoty nad naším dočasným domovským městem. Den uzavřelo večerní posezení s kytarou a občerstvením na hostelu Bolzano, kde jsme bydleli.

Na programu třetího dne akce byl výlet vlakem do Chýnova. Mezi zdejší památky se řadí Chýnovská jeskyně, jež je od roku 1868 přístupná pro turisty jako vůbec první jeskyně na území dnešní České republiky. Na prohlídce jsme strávili asi hodinu pod zemí obdivováním jeskyně bez krápníkové výzdoby, zato s různobarevnými stěnami. Po naučné stezce jsme se vrátili přes zastávku u železničního viaduktu z konce 19. století klenoucího se 30 metrů nad údolím do Chýnova. Zde se nacházejí dvě lokality spojené s významným sochařem přelomu 19. a 20. století Františkem Bílkem. Nejprve jsme obdivovali jeho plastiky na místním hřbitově a pak navštívili jeho "chaloupku" - dům s ateliérem, který udržuje Galerie hlavního města Prahy. Přírodně-kulturní sobota skončila v Táboře posezením ve výčepu s názvem Výčep. 

Dojmy z Tábora si ti, co nespěchali domů, mohli ještě shrnout a rozšířit během nedělního dopoledne. Využili jsme opět slunečné a teplé počasí na individuální procházky centrem města a parky, sezení na zahrádkách kaváren, na výstup na kostelní věž s rozhledem na město a okolí, návštěvu muzea čokolády nebo na oběd na posilněnou před cestou domů vlakem. A že byl potřeba! Cestovat je v dnešní době velké dobrodružství. Vyjeli jsme ve dvě odpoledne a po příjezdu do Prahy nám naskočilo takové zpoždění přípoje do Olomouce, že jsme se rozhodli jet čímkoli, co pojede dřív. Jenže i tento vlak měl zpoždění, nebylo si v něm kde sednout... Nicméně jsme to přežili, vlak nás v devět hodin vyklopil doma a skvělé vzpomínky na podzimní víkendovku v Táboře a okolí nám cesta rozhodně nesmazala. 

Děkujeme za výborný nápad navštívit jižní Čechy organizátorkám Helče Poláškové a Tonce Calekové, které na místě drobně doplňoval Hynek Pečinka.

Výběr fotek z víkendovky Běží Liška k Táboru najdete zde.

Očima vedoucí akce Heleny Poláškové

Běží Liška k Táboru je akce, kterou jsem s Tonkou vymyslela, když jsme v létě jely okolo tohoto města. Od nápadu k realizaci uběhl měsíc, pak přihlášení na akci, příprava programu a koncem října přijelo do Tábora 15 lidiček. Počasí jsme měli luxusní, krásně svítilo sluníčko a barevná podzimní příroda byla úžasná (naproti tomu v Olomouci byla mlha, dušičkové počasí). Snažila jsem se vybrat z Táborska to nejlepší, co nám dovolily spoje. S programem mi pomohl Hynek (dííky za pomoc) a Tonka pro nás připravila procházku po historickém městě. Plán jsme splnili do posledního puntíku a podle písemného nebo ústního podání se účastníkům nejvíce líbila Chýnovská jeskyně, historický Tábor, Klokoty, padající meteorit a skvělá parta lidí... Jen ten podzimní Street Food Festival avizovaný na nedělní dopoledne byl už sobotu, a tak jsme ho nestihli. Asi se mi nějak popletlo datum, za což se omlouvám.

 

Hodnocení víkendovky ve verších z pera Jitky Kurfürstové

Tábor

Přístav plný památek,

dostal nás do plných obrátek.

Střed města má velké opevnění,

věž, hradby, město plné snění.

 

Restaurací, muzeí je plné,

tam zle nebude.

Hvězdárna i knihovna,

příroda kolem je nádherná.

 

Byli jsme v jeskyni i na rozhledně,

bylo tam toho opravdu hodně

Člověk se moc nenudil

v pivovaru taky byl.