Výlet na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně

03.07.2020 19:31

Cílem našeho předprázdninového výletu uvnitř CHKO Jeseníky byla v sobotu 27. června 2020 horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, která se nalézá na zploštělém vrcholu v nadmořské výšce 1350 m n. m. na hoře Mravenečník  Dlouhé stráně jsou jedním ze skvostů Česka. V roce 2005 je čtenáři zvolili v anketě za největší „Div České republiky“.

Večer před odjezdem bylo počasí nejisté, předpověď divoká, a komunikace potenciálních účastníků připomínala scénku z filmu Limonádový Joe: „Pal!“ – „Nepal!“ – „Pal!“ – „Nepal!“ Nakonec ale na to, že to skončilo nejistým „Pal!“, se sešel na nádraží v Olomouci docela slušný počet 11 účastníků, kteří už bez váhání nasedli do vlaku a v souladu s jízdním řádem vyjeli v půl osmé z Olomouce a v devět vystoupili na konečné stanici v Koutech nad Desnou.

Nedaleko od nádraží, po průchodu Kouteckým lesem, plným vyřezávaných pohádkových bytostí, jsme se pod dohledem baby Jagy rozdělili na křídlo pěší, čítající 8 zúčastněných a křídlo lanové (3 účastnice), které využilo luxusu moderní techniky a překonalo náročné stoupání na Medvědí horu  na  jediné šestisedačkové lanovce v České republice. Je dlouhá 2000 m s převýšením 485 m. Zde se krátce občerstvily a pokračovaly směrem na horní nádrž. Po cestě si udělaly krátkou odbočku na nedalekou vyhlídku na Rysí skále, která skýtá nádherné pohledy po okolní přírodě, včetně vysílače  Praděd. Dále pokračovaly po silnici k našemu cíli.

Pěší křídlo výpravy se vydalo po červené směrem na Medvědí horu. Muselo zvládnout stejné převýšení jako lanovkáři, takže občerstvení bylo více než na místě, zejména pak po výstupu na rozhlednu u Tetřeví chaty, poskytující krásné výhledy do okolní krajiny Jeseníků.

Pokračovali jsme po červené a zelené značce, které nás dovedly na rozcestí Tetřeví chata a dále pouze po červené, kterou jsme vystoupali až na vyhlídku na Dlouhých stráních. Po cestě byly opět nádherné výhledy po okolní krajině. Byl to zážitek.

Vedle horní nádrže stojí malá mohyla, která uchovává původní výšku vrcholu hory, která byla jinak seříznuta o tři metry. Zde jsme se kochali fascinujícím pohledem na celou plochu nádrže a okolí. Díky přečerpávání, které právě probíhalo, byla nádrž téměř prázdná a skýtala tak neobvyklý pohled na čeřící se hladinu.

Zároveň jsme si udělali malou siestu v podobě občerstvení, které jsme si donesli v batůžcích na zádech a řekli něco o tomto velkolepém díle. Po odpočinku, posilnění a nezbytném focení jsme se vydali na procházku po asfaltovém ochozu okolo nádrže. Na severní části jsme se setkali se skupinkou lanovkářů a dále pokračovali společně. Teď už všichni po červené zpět k rozcestí u Tetřeví chaty, kde jsme se opět rozdělili. Lanovkáři po silnici na rozhlednu a lanovkou dolů s občerstvením v Koutech n. D. a vlakem v 15.50 do Olomouce.

Zbytek osmi statečných se na rozcestí vydal po zelené na vyhlídku na Rysí skále. Odsud po okružní trase opět k rozhledně na úbočí Medvědí hory, kde jsme poseděli a občerstvili se v místním kiosku. Posilněni a plni zážitků jsme se vydali zpět po červené do Koutů n. D.  Během sestupu jsme ke konci zrychlovali chůzi, protože paní Zárybnická nelhala. Začalo se zatahovat, kapat a těsně před nádražím pršet. Těch pár kapek už ale jaksi patřilo k věci, takže z Koutů nad Desnou jsme v 16:50 odjížděli s tím, že víc už se toho zažít nedalo.

Jenom závěrem: Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je fascinující vodní dílo, má své kouzlo a stojí za to ho vidět.

Zdeňka Leinertová

Výběr fotek z výletu najdete v našem fotoalbu.