Výlet po stopách zaniklých osad

11.09.2022 15:47

V sobotu 3. září se nás sešlo šest na srazu na výlet z Raškova do Velkých Losin. Dámskou společnost doplnil Láďa Liška, s příhodným jménem reprezentoval naši Malou lišku. Hned při odjezdu jsme měli smůlu, vlak měl zpoždění a nám ujel v Hanušovicích přípoj do Raškova. Dohodli jsme se, že trasu změníme a půjdeme již z Hanušovic.

Nejdříve nás čekal kopeček na zříceninu Nové Hrady. Podél cesty na nás vykukovaly hřiby, takže bylo i na smaženici. Nejvíce se zasloužili o sbírání hub Láďa s Jitkou. Z Nového Hradu jsme pokračovali přes lesy a louky do malebné vesničky Kopřivná s krásným kostelem Nejsvětější Trojice. Potom jsme z údolí vyšlápli nahoru, na místo zaniklé osady Štolnava (Stollenhau, nyní také Prameny). Marie nám přiblížila historii této zaniklé obce, jejíž založení spadalo již do r. 1577. Po válce a odsunu německých obyvatel postupně osada zanikala, znovuosídlení se již nekonalo a nakonec v r. 1954 vojáci šumperské tankové divize kromě 2 stavení vše zbořili. Ušetřen zůstal hřbitov, kříž a malá kaplička. V roce 1907 došlo k obnovení základů kostela sv. Jana a Pavla. Vzniklo důstojné místo, které jsme si mohli osobně prohlédnout.

Ve Velkých Losinách už nás čekalo jen osvěžení v místní pizzerii. Cestu domů nám opět zpříjemnily České dráhy a do Zábřeha nás dovezl místo vlaku autobus. Příjemně unaveni s krásnými zážitky jsme dorazili domů s více jak 17 kilometry v nohou.

Marie Miklasová, vedoucí akce