Lednová výprava na zasněžené Šumpersko – do kraje, kde je nutno „vydržať“

26.01.2020 17:27

V sobotu 18. ledna 2020 jsme vyrazili na první letošní výletně-turistickou akci na Šumpersko. V počtu patnácti jsme nejprve navštívili zoo park a muzeum veteránů v Rapotíně u Šumperka. Byla jsem tu kdysi před jedenácti lety a vůbec jsem to tady už nepoznala. V současnosti jde o vskutku bizarní a jinde zřejmě nevídanou směsici. Ta zahrnuje veterány, od starých kočárků a sáněk přes různá auta a všelijaké zemědělské stroje až k tanku. Dále se tam prohánějí či poletují různá, v zásadě domácí zvířata, a vše korunuje promenáda s kýčovitými sochami a podivuhodný „hřbitov náhrobků“. To vše je provázené svérázným výkladem ještě svéráznějšího majitele, pana Havlíčka, razícího na vše, co dělá, heslo „Vydržať!“.

Po prohlídce už se naše cesty rozdělily na dvě skupiny. Ta sportovnější se pod vedením Hynka Pečinky vypravila ještě dále trasou zasněženým lesem přes Sobotín a Maršíkov s ikonickým dřevěným kostelem postaveným bez jediného hřebíku. Skončili na nádraží ve Velkých Losinách. Na konci trasy mělo šest turistů, kteří místy statečně zdolávali zledovatělou stezku, v nohách 21 kilometrů, během nichž nikoho nepotkali.

Druhá, rekreační skupina si vyšlápla pod mým vedením do nedalekých, asi 10 km vzdálených Velkých Losin.  Začalo sněžit a cesta se nám tak proměnila ve sněžnou pohádku. Stačili jsme si i prohlédnout zajímavou skalní krčmu. Ve Velkých Losinách nás uchvátila cesta bílým zámeckým parkem. A za chvilku už nás čekal zlatý hřeb výpravy, relax ve zdejších termálech. Zpět do Olomouce odjely obě skupiny samostatně, takže se až z tohoto článku – podobně jako vy ostatní – dozvědí, jak se měla ta druhá.

Zaznamenala Hanka Hulíková

Výběr z fotek od našich účastníků máme tady.