Winds of Change 2012: Češi s Němci pospolu a rádi

16.04.2012 22:10

Velikonoce jsou stále ještě považovány za rodinné svátky. Ale nemusí to vždy znamenat být spolu doma. Zajímavým obohacením je, že vezmete rodinu s sebou někam ven a společně budete dělat to, co vás baví. A když „někam ven“ je do sousedního státu a za podobně zblázněnými lidmi, máte na úspěch zaděláno. Takhle nějak vypadal základní kámen česko-německých (nebo přesněji hanácko-švábských) Velikonoc, které v Olomouci a okolí společně uspořádali místní Přátelé přírody a jejich kolegové z jihoněmeckého města Metzingenu.

Cílem akce s příznačným názvem „Winds of Change“ bylo poznat místní lidi i krajinu, zdejší životní styl a tak i odbourat případné předsudky a prohloubit si znalosti cizího jazyka a kultury. Takto nastavený rámec se nám osvědčil už loni, a tak nejméně do roku 2014 bude každoročně probíhat jedna delší společná akce u Olomouce, druhá u Metzingenu. Protože obě naše skupiny patří do celosvětového hnutí Přátel přírody, máme spoustu společného -  ale i něco odlišného. Podobné akce pomáhají obrousit hrany, nahlédnout pod pokličku a vyměnit si zkušenosti z toho, čemu se věnujeme.

Metzingenští se rozhodli pobývat na Olomoucku celý týden, jehož středem bylo Velikonoční pondělí. Ubytováni byli v penzionu Fojtství na Sv. Kopečku, kde se konala i večerní posezení obou skupin. Společný program s olomouckým klubem Malá liška probíhal od pátku 5. dubna do pondělí 9. dubna včetně. To se k 11 německým hostům připojilo 25 českých účastníků, z nichž více než polovina zde byla na téměř všechny aktivity.

V pátek dopoledne po přijetí náměstkyní olomouckého primátora Evou Machovou v obřadní síni starobylé radnice proběhla komentovaná prohlídka historického centra Olomouce. Po volném odpoledni ve městě, které každý strávil po svém, jsme pomocí moderní techniky představili ideály a činnost hnutí Přátel přírody v Metzingenu a Olomouci. Téměř všichni také využili možnost vyzkoušet si drátkování velikonočních vajec. V sobotu byl program asi nejnáročnější – celodenní výlet na Bouzovsko, během kterého jsme viděli Javoříčské jeskyně, pěšky se přesunuli k hradu Bouzovu, někteří absolvovali prohlídku, a pak jsme všichni ještě zajeli do nedalekého centra přírodního stavitelství Permalot. Večer se stoly prohýbaly jídlem a pitím, konal se totiž Moravsko-švábský večer se zpěvy za doprovodu kytar. Velice se vydařil a místní se jen neradi loučili a litovali, že si na noc neobjednali ve Fojtství pokoj. Nedělní pěší výlet plánovaný do bývalých Sudet skončil vinou zimního nevlídného počasí dříve, došli jsme jen do Radíkova pod věž vysílače. Naštěstí je tam jednak dělostřelecká pevnost kdysi bránící Olomouc, jednak hospůdka hned vedle. Obojí jsme navštívili a výsledkem byla spokojenost. Večer nás hosté seznámili s místy, kam na podzim při cestě do Německa zavítáme. Pondělí patřilo výletu do Oderských vrchů – konkrétně městečku Potštát a okolí. Počasí zrovna vyšlo, a tak jsme si mohli vynahradit dosavadní plískanice. S kopce do kopce přes skalní město, ale všichni v pohodě a s dobrou náladou.

Milá byla dopředu neplánovaná návštěva německé skupinky na pravidelném setkání členů a příznivců klubu Malá liška v úterý 10. dubna v restauraci na olomouckém bazéně. Podobně neplánovaně dorazila česká skupina na rozloučení s německými Přáteli přírody ve středu večer na Fojtství. Obojí přispělo k ještě větší pohodě mezi všemi zúčastněnými.

Celé česko-německé Velikonoce zaslouží ještě hlubší hodnocení. Už teď ale víme, že se jak našim, tak Němcům hodně líbilo, že navázali či prohloubili osobní kontakty a že stojí za to v této spolupráci pokračovat. Nyní víme, jak kdo vypadá, na podzim v Německu můžeme poznat, kdo si co myslí. Poznání, že jsme v podstatě stejní, si oba naše národy ještě dluží. My, Přátelé přírody z Olomouce a z Metzingenu už víme, že hodně podobní jsme, jen náš jazyk nás prozradí.

 

Výběr fotek z akce najdete zde