Z Česka až pod horu Ararat za prapůvodem ovocných stromů

03.05.2019 11:01

Dobrodružnou cestu z Moravy až pod horu Ararat na turecko-arménsko-gruzínské hranici, kterou podnikl se svou ženou na podomácku vyrobené plachetnici, představil na Cestovatelském večeru ve čtvrtek 2. května ve Fox clubu Jožka Čermák ze spolku Ekologická organizace Pago Pago. Posláním jejich plavby bylo dostat se proti proudu času do míst, odkud se do Evropy začaly šířit první ovocné dřeviny a plody, tedy tam, kde měla být mýtická zahrada Eden, kde začala existence lidstva. Směřovali po řece Moravě do Dunaje a dál po jeho toku do Černého moře až do kraje pod Araratem. Propluli a projeli tak více než deset států a seznámili se se spoustou kultur a národů, které je obývají. A dorazili také k prapředkům našich ovocných stromů. Povídání bylo doprovázeno obrázky zemí a lidí, které na cestě potkali a kteří většinou měli sami málo, ale i o to se podělili.

Jožka nevyprávěl jen o samotné cestě, vlastně plavbě, ale i o tom, jak žijí běžní lidé v krajích, kam se se ženou dostal a které kupodivu představují běžnou Evropu. Odbočoval do souvislostí, které jsou spojeny s klimatickou změnou - odlesňování, narovnávání toků řek, degradace zemědělské půdy a neschopnost krajiny zadržovat vodu, k nimž dochází jednoznačně činností nás - "západních" lidí, kteří preferujeme průmysl před přírodou, nehospodaříme udržitelně a bereme z půdy a krajiny víc, než do ní dáváme. Nebyly to souvislosti ze vzdálených zemí - například v důsledku invazivního využívání krajiny už v mnoha vesnicích kolem Olomouce není voda ve studnách a půda je vyschlá a neschopná se přirozeně obnovovat.

Každý ale může svou trochou tyto věci ovlivnit. Například spolek Pago Pago, kde Jožka působí, připravuje k výsadbě tisíce ovocných stromků, které zpevní půdu, udrží v ní vláhu a poskytnou stín. My se do jejich sázení zapojíme na podzim. Každý se můžeme zamyslet nad tím, jestli se opravdu nemůžeme pro osobní spotřebu o něco uskrovnit, především s pitnou vodou. Hlavně si neříkat, že jeden člověk nic nezmůže. Máte-li balkon nebo alespoň okno v bytě, maličkou zahrádku, můžete pěstovat semenáče ovocných dřevin přímo ve Vašem bytě. Na jednom balkoně v paneláku, za okny, můžete vypěstovat tisíce stromků do věku 1.5 roku, tedy do doby, kdy je ideální stromečky přesadit na trvalé stanoviště ve sponu 1x1 m. v okolí Vašeho domova, nebo kdekoliv, kde najdete místo. Semenáčky získáte třeba právě od spolku Pago Pago v jeho ekologickém centru PřiRodu ve Třech Dvorech u Litovle.