Z Rakůvky do Náměště: Zas jednou jsme si ověřili, že i za humny je hezky

25.10.2022 17:50

Na sobotu 22. října byl naplánován výlet z Rakůvky přes pramen Ochozské kyselky a Terezské údolí do Náměště na Hané. Sraz na něj nebyl na pevném místě, ale záludně průběžný – v autobuse jedoucím po trase z Olomouce do Rakové. V něm se našlo sedm účastníků, které akce oslovila, a ti v Rakůvce spolu vyrazili na patnáctikilometrovou trasu podzimní přírodou.

Výlet vedl Hynek Pečinka, který měl na jednotlivých zastávkách připraveny zajímavosti z historie. Tak jsme se dozvěděli u pramene Ochozské kyselky, že tam mezi válkami zkoušeli rozjet lázně, ale nedařilo se. Historické střípky jsme „sbírali“ i v Krakovci u zámku, u kaple sv. Antonína Paduánského nebo v Náměšti u hrobky hrabat Kinských. Naše trasa vedla Krakoveckým a posléze Terezským údolím, přírodními parky se stromy zabarvenými do podzimních odstínů. Cestou nám sice střídavě pršelo a mrholilo, ale nikdy to nebylo tak, abychom přerušili chůzi.

V Náměšti nás proto čekal zasloužený oběd v restauraci Na Záložně a pak, protože jsme měli čas do odjezdu autobusu, ještě ochutnávka piva ve zdejším minipivovaru Jadrníček. Výlet se povedl, těšíme se na další – hned o pár dní později na víkendovce v Táboře.

Několik fotek z akce najdete zde.