Z Ruprechtova do Vyškova vedla trasa zářijové turistiky

15.09.2020 20:51

Jen tak se toulat digitální turistickou mapou Česka na monitoru počítače se jednoznačně vyplácí. Objevíte zajímavá místa, vyzkoušíte je propojit trasou, a pokud nejsou daleko od sebe a do startu i cíle je z Olomouce jakž takž "normální" spojení, může z toho vypadnout hezký den strávený s Malou liškou venku v přírodě.

Přesně takhle vznikla trasa, po které se vydala skupina našich turistů v sobotu 5. září 2020. Akce nazvaná "Z Ruprechtova do Vyškova" si našla sedm zájemců, kteří zvládli ujít 18 kilometrů proměnlivou krajinou za rekordně krátkou dobu. Přitom ale viděli spoustu věcí.

Hned na začátku trasy, u autobusové zastávky v Ruprechtově, to byla chalupa s doškovou střechou, v níž je expozice, jak se žilo kdysi. Za vsí pak stojí větrný mlýn s unikátní Halladayovou turbínou, která je snad jediná dochovaná v Evropě. Z Ruprechtova jsme směřovali na východ lesním údolím podél toku Malé Hané. Nacházejí se tam dvě zříceniny hradů, Kuchlov a Hrádek. Vystoupili jsme do svahu na tu druhou a odpočinuli si zde. Pokračovali jsme do Rychtářova, kde jsme zastavili u loveckého zámečku olomouckého biskupa Troyera. Jmenoval se po něm, Troyerstein, a byl postaven roku 1755.

Podél toku tentokrát už Velké Hané a hranice Vojenského újezdu Březina jsme šli dále do osady Hamiltony, pojmenované po dalším z olomouckých biskupů, který byl (překvapivě!) skotského původu. Zde se nachází kaple sv. Cyrila a Metoděje, neboli Strachotínka se stejnojmenným pramenem svaté vody. 

A pak přišel čas na občerstvení, které bylo plánováno v některé z hospůdek ve vyškovské místní části Dědice. Pak už to totiž byl jen kousek na vlakové nádraží. Jenže - oproti tomu, co o sobě hospůdky uvádějí na internetu - byly všechny zrovna zavřené. Tak tomu bylo i s nádražní restaurací na vyškovském vlakáči. Jako bychom to věděli, vzali jsme předtím u dědického statku zavděk vychlazeným mlékem z automatu.

Naštěstí nám jel z Vyškova zanedlouho vlak. A dobře, že jsme do něj nastoupili, protože v Prostějově přisedla naše druhá výprava (výlet na Drahany), takže jsme si zasloužené pivo mohli vypít všichni spolu v Olomouci na zahrádce před nádražím a hned zatepla si říct, jak nám bylo.