Za funkční architekturou do Salonu republiky

13.02.2019 20:36

Na začátku loňského roku jsme v Prostějově obdivovali secesi, chvíli předtím jsme se procházeli po prvních a posledních olomouckých sídlištích. Nyní, v sobotu 9. února 2019 jsme navázali exkurzí za architektonickými památkami dokládajícími éru meziválečné prosperity Československa do města přezdívaného Salon republiky. Ano, do Hradce Králové. Stejně jako předchozí architektonické vycházky si ji připravila Marta P. Perůtková a na brzký ranní sraz přišlo kromě ní ještě dalších 15 zájemců.

Do Hradce Králové se nelze dostat přímým vlakem, museli jsme přestoupit v Pardubicích. Krátkou pauzu mezi vlaky využil Hynek Pečinka a seznámil nás s funkcionalistickou stavbou zdejšího nádraží, které bylo otevřeno v roce 1958 a kromě očekávané funkce výpravní budovy tu cestující mohli najít sedmipatrový hotel, lázně, podzemní kinosál a další provozy, které už nyní nejsou funkční. Polovičním tajemstvím je, že v nádražní hale nyní funguje minipivovar Bahno. Schválně ho tam zkuste najít, až budete Pardubicemi projíždět.

V Hradci jsme se ocitli okolo půl desáté a přivítalo nás podmračené nebe, z nějž tu a tam ukáplo. Naštěstí se to neproměnilo na regulérní déšť, a tak mohla Marta provést celou skupinu po předem naplánované trase. První část dne jsme strávili mezi stavbami z prvních 30 let 20. století, kdy zdejší atmosféru ovlivňoval genius architektů Gočára a Kotěry. Už jen nádražní budova je dokladem toho, že architektura sto let stará umí být i dnes mladá. A takových budov je v části Hradce, navazující na historické centrum, doslova plno a jedna je hezčí než druhá. A co teprve třetí, že?

Polední pauzou v restauraci čepující stylově jedenáctku Gočár a tmavou dvanáctku Kotěra jsme uzavřeli funkcionalistickou a secesní část města a vydali jsme se do úplného centra mezi stavby, které musela při svých pobytech v Hradci míjet nejedna králová. Tedy vlastně královna, protože Hradec patřil mezi věnná města manželek českých panovníků. Jenže takové gotiky, renesance a baroka najdeme i v jiných našich městech dosti. Bylo to hezké, ale dopolední části se to nemohlo rovnat. Milovníci středověku prominou.

Každopádně nyní můžeme říct, že známe všechno podstatné v Hradci, a přemýšlet nad další architektonickou exkurzí, patrně gotickou.

Hynek Pečinka

Fotky z architektonické exkurze najdete tady.