Za oknem Mordor a v duši další Tolkienovy světy

29.04.2015 19:52

Podobně jako autorova literární skupina „Inklings“ se v úterý 28. dubna v podvečer sešla desítka příznivců a milovníků knih Johna Ronalda Reuela Tolkiena, tentokráte v příjemném prostředí literární kavárny Druhý domov hned u mostu přes Moravu u Bristolu. I přes nepřízeň počasí (venku byl úplný Mordor) jsme nahlédli do rozsáhlého světa Středozemě, mezi její obyvatele a také do srdce a duše spisovatele, který za to může.

Povídání začal Hynek krátkým exkurzem do zajímavého života anglického spisovatele, který se ovšem narodil v jižní Africe. Během svého života stihl Tolkien zpracovat neuvěřitelnou spoustu materiálu, vymyslet a vytvořit zástupy postav, složitou historii prvních věků, oživil celé generace elfů, lidí, trpaslíků, hobitů, entů, skřetů…

Radek pak navázal s Hobitem a Pánem prstenů. Obě díla jsou považována za jedna z nejlepších děl století či milénia. V zápalu shrnutí příběhu pro některé méně znalé úplně zapomněl na nalezení Prstenu, což je samozřejmě nejdůležitější událost za dlouhé věky knižního času, ale nakonec se vše vysvětlilo. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí, postoj J. R. R. Tolkiena ke svému dílu, a zakončili jsme několika filozofickými otázkami, jako proč Prsten nesl zrovna Frodo, co byl Gandalf vlastně zač a jak byl příběh spojen s Druhou světovou válkou.

Hynek ještě doplnil několik kapitol ze Silmarillionu, kde se píše o úplném počátku Středozemě, o prvních králích, bitvách, o klenotech silmarillech, o elfských válkách a vyhoštění… Shrnout do několika vět se to prostě nedá.

Postupně jsme přešli ve volnou diskuzi, kde jsme se jednak pochlubili, jak kdo získal k Tolkienovým příběhům vztah či které knihy se nám líbily nejvíce. Došlo i na filozofické otázky, například jestli nedošlo při překladu k chybám, které mohly příběh ovlivnit.

A jak se večer líbil? Například Eva Sommerová si odnesla tyto dojmy: „Musím říct, že se to povedlo. Velice mě uspokojily odpovědi na můj dotaz, že v Tolkienovi poselství je. Neříkám, že se okamžitě pustím do studia celého díla, ale jeho hodnotu jsem v duchu povýšila.“

Příště, třeba zase u dobré kávy, třeba i v deštivém odpoledni, můžete být s námi také.

Radek Hrachovec

PS: Několik fotek ilustrujících atmosféru nabízíme zde...