Září 2018 s Malou liškou

26.08.2018 20:36

Vypadá to, že je po létě jako po žabě. Aspoň podle toho podzimního počasí, co nastalo s koncem prázdnin. My jsme ale obojživelní, a tak všechny zářijové akce proběhnou podle plánu. Ten ale vyžaduje, aby byla přítomna jedna důležitá složka - a tou jste vy. Věříme, že si i tentokrát vyberete. Pokud ano, nezapomeňte o tom říct i lidem ve svém okolí a vzít je s sebou, a pokud je něco, co vám v programu chybí, ozvěte se nám. Zkusíme zařadit příště...
 

Úterý 4. září DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Přes Ameriku a les do minipivovaru

16.45 | sraz zastávka MHD bus 12, 19 Olomouc-Holice

Pohodovou pozdně letní procházku tentokrát zahájíme v městské části Holice. Nejprve nakoukneme do areálu s pískovnami  Amerika, určeném především ke sportovnímu rybolovu a k oddychu. Podíváme se také na Holický les, budoucí rekreační areál, vysazený v roce 2013 a na Vědeckotechnický park Univerzity Palackého. Po skončení procházky je možnost svlažit hrdlo v novém holickém Hanáckém pivovaru, kde je dohodnuta exkurze s degustací tamní produkce za 89 Kč/os.

Akci vede Hanka Hulíková. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč.

 

 

Sobota 8. září CYKLOTURISTIKA Z Valmezu na kole domů

7.54 | odjezd vlaku z Olomouce hl. n. do Valašského Meziříčí (povinná rezervace místa pro jízdní kolo)

Účastníci se sejdou v 9.25 na nádraží ve Valašském Meziříčí, odkud vyrazí na nenáročnou trasu v délce 5 hodin + odpočinkové restaurace. Místy budou polní cesty, ale většinou asfaltové cyklostezky a silnice. Pojede se podél nádherné řeky Bečvy do Přerova, pak mimo hlavní silnice do Rokytnice, a pak: Císařov → Brodek u Přerova → Grygov až k Olympii. Návrat do Olomouce cca v 18 - 19 hod. Kdo bude chtít, může kdykoliv po trase přesednout na vlak.

Přihlašujte se předem Petru Zatloukalovi, vedoucímu akce – pzp@email.cz. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč.

 

Úterý 11. září POSED – setkání členů a příznivců spolku: MINIGOLF

17.30 | sraz před pokladnou Minigolfu TJ Lokomotiva, tř. 17. listopadu 3

Zářijové setkání našich členů a příznivců pojmeme hravě – po skupinkách se probojujeme od 1. do 18. jamky minigolfového hřiště vedle rozária. Přijďte si zasportovat a pobavit se! Občerstvení možno zakoupit na místě. Vstupné 80 Kč (možná bude skupinová sleva).

 

Sobota 15. září PRO ČLENY Grilování na Zapletalově gruntě

Krčmaň

Léto zakončíme pochoutkami z grilu a dobrým mokem k tomu, povídáním a zpíváním při kytarách a dalších nástrojích. Naši členové dostanou na e-mail v předstihu pozvánku s podrobnostmi.

Pořádají Katka a Jarda Jiříkovi a Hynek Pečinka

 

 

Úterý 18. září CESTOVATELSKÝ VEČER Irsko a Skotsko

18.00 | Fox club (prostory klubu pro seniory), Javoříčská 2 – tram 1,3,4,5,6,7 Okresní soud

Na Britské ostrovy se letos na několik dní podívaly hned dvě dvojice našich členů. O zážitcích a dojmech z cestování po Irsku povykládají a fotky promítnou Věra Zatloukalová a Jana Votroubková. O atmosféře severu a jihu Skotska se dozvíte z povídání a obrázků Marty a Hynka Pečinkových.

Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč.

 

Sobota 22. září TURISTIKA Houbařské keškování

8.15 | sraz vlevo v hale hl. nádraží ČD v Olomouci (odjezd vlaku do Slatinic 8.31)

Trasa výletu povede z lázní Slatinice přes Malý a Velký Kosíř a Ludéřov do Náměště na Hané - celkem 16 km. Cestou se kromě místních zajímavostí dozvíme základy geocachingu (jak začít, zásady a dobré mravy hledače-kačera, jak hledat různé typy keší) a zkusíme najít kešky při cestě. Kdo nechce hledat kešky, může zkusit sbírat houby. Předpokládaný odjezd busem z Náměště na Hané 16.58, příjezd do Olomouce 17.35.

Akci vede Marta P. Perůtková. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč. Na srazu se lze domluvit na společné jízdence na vlak.

 

Úterý 25. září SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Zdeněk Burian – malíř pravěku i dobrodružství

18.00 | Fox club (prostory klubu pro seniory), Javoříčská 2 – tram 1,3,4,5,6,7 Okresní soud

Zdeněk Burian (1905 – 1981) byl český malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Proslul ale také svými paleontologickými rekonstrukcemi, díky nimž „víme“, jak vypadali pravěcí obyvatelé Země – zvířata i lidé. Přednášku o tomto autorovi přednese Eva Sommerová.

Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč.

 

St – ne 26. – 30. září TURISTIKA Zmizelí sousedé: Šumava

K neodmyslitelným tématům spojeným se Šumavou patří zaniklé obce a pohnutá historie jejích obyvatel. S původním obyvatelstvem zanikla i „stará Šumava". Na pětidenní akci na pomezí Čech, Německa a Rakouska budeme objevovat zbytky zaniklých osad i současnou krásnou přírodu.

Akce je plně obsazena.