Závěr roku olomouckých Přátel přírody - výlet za město i punčování

21.12.2014 16:01

Poslední dvě příležitosti, jak strávit letos své volno s klubem Malá liška, olomouckými Přátel přírody, už jsou za námi. Využila je řada zájemců o jiné prožitky než ty, které se dostávají v přeplněných hypermarketech nebo uklízejících domácnostech.

V sobotu 13. prosince se 12 účastníků a pes vydalo na již tradiční zimní vycházku, která vedla z Chomoutova směrem do centra Olomouce, ovšem přes takzvaný Rodinný háj u Hromova dubu, kde členové a příznivci klubu Malá liška vysadili předloni svůj malý doubek. Dvakrát ročně, kolem letního a zimního slunovratu, ho navštěvují a zjišťují, jak se má. Tentokrát ale museli být zklamaní všichni, kteří se vyžívají v brodění se závěji sněhu, promrzání a milují bílou barvu. Sníh letos možná ani nebude. Počasí bylo zkrátka v podstatě jako v babím létě. Dub dostal novou přezdívku, vzniklou během konverzace na místě - "Dub upřímnosti" -, a taky vánoční fazónu. To když na něj Přátelé přírody pověsili podomácku vyrobení ozdoby. 

Cesta pak pokračovala přes artéský pramen vedle pole k Hlušovicím, přes okraj této vesnice k říčce Trusovka, která je přivedla na Lazce. Touto čtvrtí se prosmýkli a přes Letnou se dostali pod Dómské návrší. Výlet pak zakončili obědem v restauraci Tortura (někdo říká "Mučírna"). Ale zmučení po těch 9 a půl kilometrech rozhodně nebyli!

Fotky z výletu jsou tady...

 

Druhou možností se vidět, kterou využilo rovných 26 členů klubu i dalších kamarádů, bylo Liščí punčování. Ve čtvrtek 18. prosince zavlála v pět večer pod vánočním stromem na olomouckém Horním náměstí vlajka klubu Malá liška a k ní se začali houfovat zájemci o setkání u teplého lehce opojného nápoje. (Těžce opojné ty prodávané punče opravdu nejsou.) Objevily se známé firmy, ale také takoví, kteří předtím navštívili třeba jen jednu akci a chtěli přijít ostatní pozdravit. Z veselé skupiny pořád někdo odbíhal pro další občerstvení, někteří mysleli i na malé dárky pro ostatní. Kdo vydržel, přesunul se pro další nápor zážitků do nového baru "Jak se sluší a patří", kde byla možnost rozmrznout a přeladit z punče na něco jiného.

Zakončení roku se zkrátka dámám a pánům z klubu přátel přírody Malá liška povedlo na jedničku. Všem vám přejí příjemné vánoční svátky tak, jak je máte rádi!