Co jsme nedořekli na Setkání s knížkou: Svět Hvězdných válek

14.06.2012 11:33

Na květnovém Setkání s knížkou jsme přepínali mezi několika tématy a kvůli omezenému času nebylo možné jít vždycky do hloubky. Byla by ale škoda nedozvědět se víc o celém vesmíru na pomezí reality a fikce, který tvoří Hvězdné války (Star Wars). Tak vstupme do něj!

Když před 35 lety přišel do kin film „Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje“ , nikdo tehdy netušil, jaký poprask to způsobí. George Lucas, tvůrce tohoto fenoménu, ze začátku ani nemohl získat peníze na zfilmování, ale po velkolepém úspěchu v kinech se časem stal jedním z nejbohatších lidí na světě. Nyní zná Star Wars, nebo Hvězdné války, ačkoliv se to dnes nepřekládá, prakticky každý člověk na planetě. Téměř pohádkový příběh má v sobě všechno, princ na bílém koni s věrným pomocníkem v podobě Hana Sola a jeho chlupatého přítele Chewbaccy, princeznu v bílem s nádhernými účesy – Leiu, i kouzelníky a rytíře v jednom; a těch je rovnou celý řád, Jediové (čti: džedájové).

Právě kolem Jediů se točí celá galaxie; stejně jako u lidí, někteří jsou zlí, tzv. Sithové. A protože i tito vládnou nadpřirozenou mocí zvanou Síla, je jejich cíl jediný. Podmanit si galaxii v sevření své ocelové pěsti. Což ovšem Jedie nenechává klidnými, a tak se rozvíjí boj světla a temnoty, dobra se zlem, a to už po celé tisíce let, od dob, kdy první meditující mnich zvedl kámen jen za pomoci mysli.

Lucas (a jeho následovníci) stvořili naplnili onu „Předalekou galaxii z předávných časů“ postavami, vozidly a plavidly, zvířaty, rostlinami, předměty, událostmi a skupinami, a hlavně skoro dvěma tisíci postav, které mají své životopisy a své charaktery. Přesný celkový počet není znám, protože denně přibývají další a další, ale na internetové obdobě wikipedie, na wookieepedia.com existuje téměř 100 000 článků, které každý pojednává o něčem ze světa Star Wars.

A aby nevznikal chaos, byla založena společnost Holocron continuity database, která má na starost katalogizaci a kanonizaci všeho, co se každý den objevuje v souvislosti se Star Wars. Kanon je velice důležitý, a má i několik kategorií; určuje pravdivost událostí, časové posloupnosti a logičnost dějů. Pro překlady do cizích jazyků jsou pevně daná a závazná pravidla. 

V češtině vyšlo přes 80 knih z tohoto světa, většinou románů, ale nechybí ani encyklopedie toho, co jsme mohli  vidět ve filmech, technické knihy s průřezy a detaily plavidel a vozidel, omnibusy (komiksové sbírky), atlasy druhů a postav, letopisy... to je všechno ale jen malá ochutnávka z více než 1500 knih vydaných v angličtině pod značkou Lucas book.

Každoročně na 4. května připadá Mezinárodní den Star Wars, kvůli parafrázované citaci „May the Force be with you“ (jedna z nejznámějších vět ve filmech – Ať vás Síla provází), která se vyslovuje stejně jako „May the fourth be with you“ (Května čtvrtého tě provází).

Radek Hrachovec, olomoucký Jedi