Na letošní Den pro přírodu zveme do údolí Bystřičky pěšáky i cyklisty

12.05.2020 19:51

AKTUALIZOVÁNO 26.05.2020

Den pro přírodu je název svátku členů a příznivců spolku Přátelé přírody, který je českou větví stejnojmenného celosvětového hnutí. To letos slaví 125 let od svého vzniku a připomínat si to bude v září. Svátek českých Přátel přírody je v kalendáři ale o něco dříve, v tomto roce připadá na sobotu 6. června. Jinak je, podobně jako třeba Velikonoce, pohyblivý a slaví se o sobotě nejbližší Světovému dni životního prostředí, tedy pátému červnu. Letos to tedy vyšlo téměř přesně.

Olomoučtí Přátelé přírody ze skupiny Malá liška zvou své členy a veřejnost na turistický výlet do údolí řeky Bystřičky. Na trase z Domašova nad Bystřicí do Hrubé Vody, vedoucí téměř po celou dobu podél vody, si každý může najít to svoje. Na několika zastávkách si připomeneme, jak se v kraji na sever od Olomouce kdysi žilo, bude nás zajímat zdejší fauna a flóra a na konci trasy, s asi 14 kilometry v nohách, si dopřejeme občerstvení v některé z hospůdek poblíž nádraží v Hrubé Vodě. Kdo by neměl dost, může v cíli vystoupat ještě do kopce nad nádraží, který skrývá zbytky středověkého hradu Hluboký. Trasu si tím prodlouží o nějaké dva kilometry.

Malá liška se tímto výletem přidává k akcím, které členové spolku Přátelé přírody v témže termínu pořádají na různých místech Česka tam, kde působí další jeho skupiny. Cílem kampaně Den pro přírodu je ukázat přírodu jako skvělé místo pro trávení volného času a aktivity Přátel přírody jako jeden ze způsobů, co lze v přírodě dělat. A také pozvat další zájemce do celosvětového hnutí nabízejícího aktivním milovníkům přírody spoustu možností seberealizace. Přidejte se a pomozte Přátelům přírody oslavit jejich svátek!

 

DEN PRO PŘÍRODU :: Za vodníkem od Bystřičky [retro] 

sobota 6. června 2020

Tento výlet je zařazen mezi takzvané "retro akce", kterými si olomoučtí Přátelé přírody připomínají své začátky. Letos oslaví 10 let od založení. Do údolí Bystřičky se poprvé podívali pěšky v dubnu 2011, na kolech v květnu 2016.

Společný sraz: 8.40 | Olomouc, před budovou pošty u hlavního nádraží

VARIANTA PRO PĚŠÍ

Odjezd vlaku 9.05 směr Krnov

Trasa: Domašov nad Bystřicí žst. - kostel sv. Anny - PP Kamenné proudy u Domašova - skála Malý Rabštýn (vyhlídka) - Jívová žst. - Panský mlýn - Smilov, kaple - PR Hrubovodské sutě - Hrubá Voda žst. = celkem cca 14 km. Možné prodloužení: na zříc. hradu Hluboký a zpět = celkem 2,5 km. Map a: https://mapy.cz/s/kemucubule

Možnost občerstvení: několik hospůdek v cíli trasy. Návrat do Olomouce: 16.27, nebo 18.23.

VARIANTA PRO CYKLISTY

Trasa: Olomouc, hlavní nádraží – Bohuňovice – Bělkovice-Lašťany – Těšíkovská kyselka – Hraničné Petrovice – Jívová – Údolí Bystřičky – Hrubá Voda žst (cca 44 km) – Olomouc, hlavní nádraží (+ 20 km)

Mapa: https://mapy.cz/s/pavegapoze. Možnost občerstvení: několik hospůdek po trase i v cíli.